Belföld

Magyarország megvétózhatja a szabadkereskedelmi egyezményt

A kormányoldal gátat szabna az Egyesült Államok és az EU közötti megállapodás megkötésének, ha a magyar érdekeket nem tudják érvényesíteni.

A fideszes Mikola István a Hír TV kedd esti műsorában leszögezte: vétóra okot adó kérdés például Magyarország génmódosított termékektől való mentessége, amit rögzít az alaptörvény is. A külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára azt mondta: hogy ha a megállapodás jelentős magyar érdeksérelemmel jár, nem írják alá. „Ez teljesen nyilvánvaló, nemcsak mi vagyunk így ezzel, hanem a németek is” – fogalmazott.

Schiffer András, az LMP társelnöke keményebben fogalmazott a műsorban, szerinte le kell szögezni, hogy a szabadkereskedelmi megállapodás teljes mértékben ellentétes Magyarország érdekeivel. „A szabad kereskedelem főként egy gyengébb perifériális, félperifériális ország számára, de az az igazság, hogy hosszú távon az egész bolygó számára is pusztulást jelen” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy az egyezmény az EU számára 600 ezer munkahely megszűnésével járhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik