Belföld

Visszatér az Origo kirúgott főszerkesztője

Független oknyomozó-tényfeltáró oldalt indít Sáling Gergő és volt helyettese, Pethő András. Csatlakozik hozzájuk Weyer Balázs, a portál egykori alapítója is.

Oknyomozó-tényfeltáró műhelyt indít az Origo kirúgott főszerkesztője, Sáling Gergő, egykori helyettese, Pethő András és a portál egykori alapítója, Weyer Balázs. Sálingnak feltehetően politikai nyomásra kellett távoznia a laptól, miután Lázár János közpénzen tett külföldi útjairól írt a portál.

Az új projektről a 444 azt írja, hogy kifejezetten kevés anyaggal jelentkeznek majd a szerzők, azok viszont mind mély, alaposan alátámasztott írások lesznek. Ehhez a kellő tapasztalat is rendelkezésre áll, az elmúlt években négy Gőbölyös Soma-díjat nyertek az origós újságírók, a két díjat is elnyerő Pethő pedig a Washington Post tényfeltáró rovatánál is riporterkedett. Az alapítóknak sikerült összegyűjteniük az induláshoz szükséges forrásokat, heteken belül pedig online adománygyűjtő kampányt indítanak, ezen keresztül bárki beszállhat a projekt finanszírozásába.

Sáling elmondta: a hazai oknyomozó jellegű írásokra az jellemző, hogy gyakran csak sugalmaznak állításokat. Ők viszont valóban a történetek mélyére ásnának, nem a kérdések számát szaporítanák, hanem megpróbálnak minél egyértelműbb válaszokat adni, azoknak pedig azt szeretnék, hogy egyértelmű következményük legyen.

A Direkt36 koncepciója hasonlít az Átlátszó.hu-hoz, viszont míg utóbbi vállaltan korrupcióellenes aktivista portál, addig Sálingék projektjében tisztán csak újságírás lesz.

Sáling az origós kirúgásáról is beszélt a 444-nek. Szerinte soha nem az a kérdés, hogy van-e politikai és üzleti nyomás, hanem az, hogy ezt el tudja-e hárítani egy szerkesztőség. Pethő szerint az Origo azért volt sokáig jó lap, mert hiába jöttek az ideges telefonok, soha nem fordult elő, hogy bárki azt mondta volna, hogy le kell állni egy sztorival, sőt, ez erősítette meg őket abban, hogy jó nyomon vannak.

Sáling szerint az, ami az Origóval történt, szakmailag és emberileg is tragikus történet. Az ő távozása után nagyjából negyvenen mondtak fel. „Olyan emberektől kaptam pozitív megerősítést, akik önként vállalták az egzisztenciális bizonytalanságot, mert ami történt, az az újságírásról vallott meggyőződésükkel ellentétes volt” – mondta.

A sajtóban megjelent információk, valamint Pethőnek az Origo-tulajdonos Telekomhoz írt panaszlevele szerint a politikai jellegű kérések Nobilis Mártontól, a Prestige Média Kft. akkori alkalmazottjától érkeztek. Ez az egykori fideszes polgármester Várhegyi Attila cége, amely fideszes önkormányzatok mellett az MTVA-nak is ad tanácsokat. Azt üzleti titokra hivatkozva egyik cég sem árulta el, hogy milyen kapcsolat van a Prestige Média és az Origó között. Nobilis viszont azóta már otthagyta a céget, Lázár János a kormányzati reklámköltéseket felügyelő Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnökévé nevezte ki.

„A politikai-üzleti nyomás úgy működik, hogy olyan emberek is megpróbálnak nyomást gyakorolni a nyilvánosság alakítóira, akiket nevetve el lehet küldeni a fenébe. Ha van egy kormány, amelynek sima többsége van a parlamentben, az megpróbálhat nyomást gyakorolni rád, kellemetlen beszélgetések során nyilván ennek ellent lehet állni. Ha meg van egy kormány, amelyiknek kétharmados többsége van, és bármilyen törvényt megváltoztathat úgy, hogy abból a szerkesztőség tulajdonosának kellemetlensége származik, nyilván nehezebb az ilyen kéréseknek ellenállni” – nyilatkozta a volt főszerkesztő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik