Belföld

Szinte minden napra jut egy eljárás szexuális bűncselekmények miatt

2013-ban 409 esetben indult nyomozás, 256 esetben emeltek vádat.

Három és fél év alatt 984 szexuális bűncselekmény ügyében hirdettek ítéletet a bíróságok – írja a Magyar Nemzet. Az esetek 90 százalékában bűnösnek bizonyultak a vádlottak, 101 esetben született felmentő ítélet. Az elkövetők 17,6 százaléka fiatalkorú, 14 és 18 év közti volt.

2013-ban az új büntető törvénykönyv hatályba lépésével a szexuális bűncselekmények három új kategóriáját vezették be az erőszakos közösülésen és a szemérem elleni erőszakon túl: ezek a kapcsolati erőszak, a szexuális erőszak és a szexuális kényszerítés. Abban az évben összesen 409 esetben indult nyomozás nők ellen elkövetett erőszak gyanújával: ebből 186 esetben erőszakos közösülés, 181 esetben szemérem elleni erőszak, 4 esetben kapcsolati erőszak, 28 esetben szexuális erőszak és 10 esetben szexuális kényszerítés gyanúja miatt. Összesen 256 esetben történt vádemelés.

A rendőrség jelezte, hogy a tavalyi évet illetően még nem rendelkeznek teljes adatokkal – írja a napilap keddi számában.

Tavaly a szexuális bűncselekmények kérdése az egyetemi gólyatáborokban történt esetek miatt került előtérbe. Komoly probléma, hogy a társadalomnak jelentős része elbagatellizálja ezeket a cselekedeteket, teljesen megszokott az erőszakon való viccelődés és az áldozat hibáztatása – derült ki egy korábbi interjúnkból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik