Belföld

Mégis halálra ítélte a kormány az italnagykereskedőket

Alkohol(210x140).jpg (alkohol, részeg, bor, üvegek, részegség, szesz, )
Alkohol(210x140).jpg (alkohol, részeg, bor, üvegek, részegség, szesz, )

Bár kezdetben még félreértésről beszéltek, mára nyilvánvalóvá vált: a január 1-jén életbe lépett új szabályozás egy év alatt letarolja a piacot: 5-6 forgalmazó maradhat talpon.

Minden előzetes ígéret ellenére ugyanis január 1-jén életbe lépett az az adószabály, amely 150-170 alkohollal foglalkozó nagykereskedőt tesz tönkre – írja az Index. Nemcsak a „nagyok” járnak rosszul, hanem azok a kis, általában családi termelők is, akik rajtuk keresztül juttatták el áruikat a vásárlókhoz.

Tavaly novemberben fogadta el a kormány a jövedéki törvény módosítását, ennek értelmében a jövedéki biztosíték összegét a vállalkozások forgalmától függetlenül 150 millió forintban határozták meg. Akkor Gulyás Gergely fideszes politikus – aki módosító indítványt adott be a szinte megugorhatatlan feltételeket támasztó szabályozáshoz – azt mondta: a kormánynak nem célja a kisebb italnagykerek tömeges kiirtása, korábbi beadványukat, amelyik a hibát korrigálta volna a Nemzetgazdasági Minisztérium technikai kifogások miatt nem hagyta jóvá, így arról nem tudtak szavazni. Gulyás azt mondta: a kérdést a költségvetést megalapozó törvényben rendezik majd.

Megnyugtatta a kedélyeket, amikor Gulyásék beadták a módosítót, amit a parlament el is fogadott, azonban csak év végére esett le a 20 fillér a nagykereskedőknél is: a sávos szabályozás csak 2016. január 1-én lép életbe, addig pedig marad a 150 milliós biztosíték. Ezt a kisebb szereplők várhatóan nem tudják majd befizetni, kiesnek a piacról, akik viszont bennmaradnak, azoknál csökken a biztosíték összege.

Az Index megnézte a törvényalkotási bizottsághoz elküldött eredeti verziót: még szerepelt benne az egységes 150 milliós, 2015. januári hatályba léptetésének az eltörlése, a sávos rendszer is 2015-ben indult volna, nem 2016-ban – írják. A parlament viszont már a módosított változatot szavazta meg, amelyet nem más készített, mint a Miniszterelnökség.

Gulyás Gergely ismét módosító indítványt nyújtott be, amely szerint a sávos adózás már idén márciusban elstartolna. Vannak azonban, akik a 150 milliós összeget le tudják tenni az asztalra, így tulajdonképpen még jól is jönnek ki az ügyből: ilyen a CBA-franchise tagja, a Centrál Drinks Kft., a trafikügyben is előkerült Vimpex Drink, és a legnagyobb láncoknak szállító Ital Magyarország és a Raiker.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik