Belföld

Etikai kódex születhet a Sipos-ügy nyomán

Ajánlást fogalmaztak meg a fiatalkorúak védelmében a közmédiában dolgozók számára.

Miután nyáron kiderült, hogy az MTV korábbi szerkesztője, Sipos Pál magyartanárként diákjait, majd televíziósként kiskorú munkatársait is molesztálta, az MTV és az MTVA bizottságot hozott létre az ügy kivizsgálására. A hónapokig tartó munka eredményeként december végén ajánlást tettek közzé – írja az ATV.hu.

A bizottság nemcsak a múlt feltárását tűzte ki, hanem azt is, hogy segítse a jövőbeni hasonló esetek megelőzését. A testület két ajánlást hozott nyilvánosságra: az egyik az UNICEF ajánlása a gyermekek médiaszereplésével kapcsolatban, a másik a bizottság saját ajánlása a közmédiában dolgozók számára, melyben a munkahelyi zaklatásokra, erőszakra és visszaélésekre vonatkozóan fogalmaznak meg javaslatokat. Ezeket egy később megalkotandó etikai kódexbe szeretnék átültetni.

A bizottság a jogi normákon túlmutató igazodási pontokat is megfogalmaz, a vezető beosztásban lévőkkel szemben pedig elvárja, hogy igazságosnak, következetesnek és méltányosnak kell lenniük, valamint tartózkodniuk kell a beosztottak emberi méltóságát bármilyen formában sértő magatartástól.

A testület szakértőket is meghallgatott. Németh Margit pszichológus, az Eszter Alapítvány munkatársa arról beszélt, hogy az áldozatok a szégyenérzet miatt nem tudnak a velük történtekről beszélni, a terápiás csoportok mellett azonban a virtuális kommunikációs tér is segíthet az átéltek feldolgozásában. Herczog Mária szociológus pedig arról beszélt, hogy érdemes lenne elkészíteni az 1996-ban, a gyermekkizsákmányolás, gyermekprostitúció elleni első világkongresszuson a Nemzetközi Újságíró Szövetség által elfogadott Etikai Kódex magyarországi adaptációját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik