Belföld

Óriást csinálnak az Oktatási Hivatalból

Czunyine-menzazik(960x640).jpg (czunyiné, )
Czunyine-menzazik(960x640).jpg (czunyiné, )

Az oktatási ágazat eddigi legnagyobb háttérintézménye jöhet létre – írja a Magyar Nemzet.

Nemcsak a Kliktől, a kormányhivataloktól és az Oktatáskutató Intézettől vesz át feladatokat az Oktatási Hivatal (OH), de várhatóan hamarosan magába olvasztja az oktatási szolgáltatásokat fejlesztő és üzemeltető Educatio Kft.-t is – értesült a Magyar Nemzet.

Előkészítette az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az oktatási háttérintézmény-rendszer átalakítását, a hatékonyabb és gyorsabb munkavégzés érdekében 2015 folyamán több lépcsőben az Oktatási Hivatalhoz (OH) telepítik a legfontosabb feladatokat.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár már előre jelezte, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) tisztán fenntartói feladatokat fog ellátni, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) fő hatásköre pedig a tankönyvellátás lesz, a pedagógiai szakmai szolgáltatások és néhány kormányhivatali feladatkör pedig az OH-hoz települ.

Január 1-jétől már a hivatal látja el a tanárok minősítő vizsgájának, minősítési eljárásának szervezését, a tanfelügyelet szervezését, szaktanácsadói névjegyzék vezetését, és idetartozik a pedagógusképzések, a diákok tanulmányi, sport- és tehetséggondozó versenyeinek szervezése, illetve a most induló, lemorzsolódás elleni jelzőrendszer működtetése is.

A Magyar Nemzet úgy tudja, nemcsak a köznevelésben nő meg a háttérintézmény szerepe, de a felsőoktatásban is. Az OH az oktatási szolgáltatásokat fejlesztő és üzemeltető Educatio Nonprofit Kft. legtöbb feladatát is átveszi. A főként a felsőoktatási felvételi lebonyolításáról és a Felvi.hu üzemeltetéséről ismert cég lényegében beolvadna az OH-ba. A lap szerint az elmúlt időszakban több alkalmazott, köztük vezető beosztású munkatárs kapott új, az idén lejáró határozott idejű szerződést, és sok munkatársat helyileg is átköltöztetnek az év folyamán az OH-ba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik