Belföld

Magyarországon kötöttek ki az Iszlám Állam elől menekülő emberek

Először Ukrajnába érkeztek, de az ottani háborús konfliktus miatt onnan is tovább kellett állniuk.

A magyar határon kapták el Yusufot és Omart, akik az Iszlám Állam elől kerestek menedéket – írja az Index. A két férfi menedékjogot kért, a portál a debreceni menekülttáborban találkozott velük.

Az irakiak először Ukrajnában épp egy háborús zóna szomszédságában kötöttek ki. Harkov határában egy embercsempész kisbuszában találkoztak. Úgy volt, hogy Nyugat-Európába viszik őket, a határőrök azonban Magyarországra érve feltartóztatták őket. Az embercsempészek durván bántak velük, a telefonjaikat elvették, elektromos sokkolóval fenyegették őket. Most a debreceni befogadó állomáson várják, hogy ügyükben döntés szülessen.

A 42 éves Yusuf elmondta: kétségbeesésükben menekültek a konfliktus sújtotta Ukrajnába, azért választották az országot, mert korábban Harkovba jártak egyetemre, így volt ukrán vízumuk. Akkor indultak el, amikor júniusban az Iszlám Állam fegyveresei elfoglalták Irak második legnagyobb városát, Moszult és százezrek élete vált pokollá. „Ha ottmaradok, biztosan meghaltam volna” – mondta az Indexnek Omar, Yusuf pedig hozzátette, hogy senki nincs most biztonságban az elfoglalt városban. „Ha kilógsz a sorból, levadásznak, és senki sem tud megmenteni” – mondta. Családja most Törökországban van, ahol már több mint másfélmillió elűzött szíriai és iraki talált menedéket.

„Szaddam Huszein uralma alatt nőttem föl, nem tudnék elviselni még egy diktatúrát” – mondta a portálnak Yusuf.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik