Belföld

Jávor Benedek: tévúton jár a magyar energiapolitika

Az európai parlamenti képviselő állítja: nincs még egy európai uniós tagállam, amelyik ennyire kiszolgáltatná energetikai rendszerét Oroszországnak.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusa az európai energiabiztonsági stratégiáról tartott konzultáción vett részt az EP tájékoztatási irodájában. Jávor Benedek a sajtónak elmondta: a magyar kormány energiaügyi lépései nem illeszkednek az európai stratégiába, amelynek egyik fő célja az energiafüggőség csökkentése.

Jávor meglátása szerint a magyar kormány különutas politikát folytat, nincs még egy tagállam, amelyik ilyen mértékben szembemenne az orosz energiafüggés leépítésével .

Az EP-képviselő példaként említette: Magyarországon “megteremtették a jogszabályi feltételeit, hogy az orosz Gazprom hozzáférjen a magyar gáztározókhoz”, és a kormány egyre inkább szűkíteni próbálja a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos megállapodások nyilvánosságát.

Az Oroszország iránti, ilyen mértékű elköteleződés komoly értetlenkedést vált ki Magyarország partnerei körében, különösen Lengyelországban és a balti államokban – jegyezte meg. Az amerikai palagázkitermelés felfutásának várható hatását firtató kérdésre Jávor Benedek azt felelte: meggyőződése, hogy az amerikai palagázból nyert cseppfolyós földgáz esetleges megjelenése nem fogja alapvetően megváltoztatni az európai gázpiacot.

Az Európai Bizottság 2014 tavaszán javasolta új európai energiabiztonsági stratégia kidolgozását; a koncepció kiemelt eleme az Európai Unió energiafüggőségének csökkentése. A 28-ak energiaszükségletük több mint felét az EU-n kívülről szerzik be; 2012-ben az EU-ban felhasznált kőolaj 90 százaléka és a földgáz 66 százaléka származott importból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik