Belföld

Összecsapott a vízművek és a Blikk

Büdös volt a víz vagy nem? Válaszoltak vagy mégsem? Csőtörés körül áll a bál.

Utcákon hömpölygő víz, autójukat menekítő sofőrök, beszakadt úttest, így kezdődött a főváros III. kerületi lakóinak az új év – ezzel indított a Blikk csütörtöki cikkében, melyben egyebek mellett azt írják, a III. kerületi Szőlő utca környékén lévő utcát teljesen elöntött az ár, ami a Törzs utca közepén gejzírként tört fel az út alól, és a parkoló autók ajtajáig ért, sőt, több kocsi utasterébe is beszivárgott.

A vízművek a megjelent írást méltánytalannak, inkorrektnek, rosszindulatúnak és felháborítónak tartja, mely teljesen félrevezető, a valóságnak nem megfelelő. “Tették mindezt úgy, hogy 2015. január 1-én 12.35 perckor beérkezett kérdésükre a Fővárosi Vízművek Zrt. 2015. január 1-én 14.36-kor, tehát 2 óra és 1perc elteltével megküldte a választ”. Leszögezik: a Fővárosi Vízművek Zrt. kiváló minőségű ivóvizet szolgáltat, így a “bűzös víz” ez esetben szintén egy rosszindulatú jelző, a helyszínen tartózkodó szakemberek is cáfolták a Blikk ezen állításait. A vizet valóban el kellett zárni és talán az a Blikk újságírója számára is világos lehet: ha csőtörés van, először le kell zárni a rendszert, különben a víz továbbra is ömleni fog az utcára, ezzel még sokkal nagyobb bajt és károkat okozva.

“Ha a Blikk újságírója megvárta volna válaszunkat, vagy telefonon érdeklődött volna, akkor tudná azt is, a bejelenést követően 20 percen belül a helyszínen voltak a vízműves kollégák, két szakaszban elzárták a vizet, így a térségben csak rövid ideig volt vízhiány, mostanra pedig egy házban nincs még víz, amely előtt szükségkutat állítottunk fel és ahol előreláthatóan a késő esti órákban visszaáll a vízszolgáltatás. Továbbá szintén valótlanság, hogy a Fővárosi Vízművek Zrt. nem reagált volna” – olvasható a lapnak szánt, MTI OTS-hoz eljuttatott közleményben.

A Blikk sem hagyta szó nélkül a vízművek “válaszát”. A felcsapás hasonló, csak a lap éppen azt tartja felháborítónak, inkorrektnek és rosszindulatúnak, hogy úgy állították be őket, mintha a tényeket szándékosan elferdítő cikket közöltek volna.

“A Fővárosi Vízművek Zrt. közleményt jegyző munkatársának figyelmébe ajánljuk, hogy a Blikk nem a Fővárosi Vízművek Zrt. által szolgáltatott víz minőségéről, hanem a környéket csőtörés után elöntő hullámról írt. Az talán még a Fővárosi Vízművek Zrt. munkatársainak is világos, hogy a csőből kiömlő víz tisztaságát abban a pillanatban elveszíti, mihelyst az utcára folyik. A Blikk ennek megfelelően nem állította, hogy a koszos víz a vezetékekből származna – ez mindenki, így szerzőnk és az ott lakók számára is egyértelmű volt, a Vízművek T. közleményszerzőjét kivéve. Az ár szagáról egyébként a helybéli, kollégánknak nyilatkozó polgárok állításaira voltunk kénytelenek hagyatkozni. Ők a vízművek szakembereivel ellentétben az utcát elöntő koszos áradatot (a víz, mire a csövekből kikerült, kutyapiszkot, hulladékot stb. magával ragadt, ráadásul az eltömődött lefolyók miatt megállt a közterületen) kellemetlen szagúnak érezték – nyilván nem voltak tisztában a Fővárosi Vízművek Zrt. vízminőségi vizsgálatainak adataival” – írják.

Ami pedig a kérdések feltevését illeti: állításuk szerint újságírójuk telefonon első ízben 12:27 perckor érdeklődött a Fővárosi Vízművek Zrt. központi számán, ahol nem adtak felvilágosítást illetékesség hiányára hivatkozva, ugyanakkor elutasították azt, hogy egy illetékes, nyilatkozatképes kolléga mobilszámát részükre kiadják. Az újságíró ezután késő délutánig hét alkalommal próbálta felhívni Gulyás-Kovács Annát, a Fővárosi Vízművek Zrt. szóvivőjét, hogy tájékoztatást kérjen a történtekről, ám ő nem vette fel a telefont. A hívásokkal egy időben e-mailben is feltették kérdéseinket, melyre érkezett választ honlapunkon már jóval azelőtt közzétették, hogy a Fővárosi Vízművek Zrt. közleménye megjelent volna. Úgy vélik, “ezt a Vízművek T. kollégái is észrevehették volna, ha épp nem ilyen irományok gyártásával foglalatoskodnak”.
   

 

  

 

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik