Belföld
zenész (zenész)

Kevesebb jogdíj, több zene

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 01. 01. 06:26

Átlagosan 19,5 százalékkal csökkennek a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjak január elsejétől.

Az igazságügyi miniszter jóváhagyta a 2015-ös szerzői jogdíjtervezetet. Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület tájékoztatása szerint a szerzők, előadók és kiadók átlagosan 19,5 százalékkal csökkentik és egyszerűsítik tarifarendszerüket. Az új tarifarendszer a zeneszolgáltatást is folytató üzletek díjkalkulációjánál a nekik otthont adó település lélekszámát veszi figyelembe, megszűnik az eddigi közigazgatási alapú besorolás, illetve a meghosszabbított nyitvatartási idő súlya is csökken.

Azok a vállalkozók, akik önként jelentkeznek be az Artisjus nyilvántartásába, az üzlet indulásának évében 10 százalékos, majd a következő évben 5 százalékos jogdíjcsökkentést érvényesíthetnek. Ez a kedvezmény azokra az új belépőkre vonatkozik, akiknél korábban legalább 12 hónapon át nem szólt zene. Ezzel könnyítenék az első beruházás – például hangfalak, erősítő beszerzésének – terheit.

Az Artisjus arra számít, hogy a jogdíjcsökkenés és a kedvezmények eredményeképpen több vendéglátóhely dönt majd a nyilvános zenefelhasználás mellett. Ez a várakozások szerint közép- vagy hosszabb távon képes lehet ellensúlyozni a díjcsökkentés hatását, a több helyen szóló zene több elégedett vendéghez, és így sikeresebb vendéglátóiparhoz vezethet – tudatták az MTI-vel. Az új jogdíjtervezet hátterében a jogvédő iroda által készített elemzés állt, amely a vendéglátóiparból származó díjbevételek elmúlt években jelentkező, kézzel fogható csökkenésére keresett magyarázatot és kiutat.    

Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke korábban jelezte, hogy a 2008-as válság után az ágazat teljesítménye 18 százalékkal csökkent, amely tömeges bezárásokban nyilvánult meg. A 2013-14-es években megindult a vendégszám- és forgalomnövekedés, így megfelelő adózási háttér, versenyképes marketing háttérmunka mellett 2017-től normalizálódhat az érintett a vállalkozások gazdálkodása. A VIMOSZ javaslataikat bemutattak az Artisjusnak, a szervezet megértette a vendéglátók helyzetét, így sikerült elérni a csökkentést. Korábban a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) is üdvözölte a díjcsökkentést, de kevesellte mértékét. A BKIK legalább 50 százalékos mérséklést tartott volna indokoltnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.