Belföld

Ma az egész országban bekeményít a fagy

Tél Debrecenben (tél, )
Tél Debrecenben (tél, )

A helyenként akár -20 fokos hidegben veszélyes lesz majd a szabadban szilveszterezni.

Az ország időjárását szerdán egy anticiklon alakítja majd, melynek peremén egy melegfronti felhőzet közelíti meg hazánkat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatásából. Enyhülésre ettől függetlenül sem érdemes számítani, az enyhébb levegő ugyanis legkorábban estétől, és csak a magasabb légrétegekben érkezik fölénk. A talaj közelében továbbra is folytatódik a hideg idő.


Jelenleg az ország nagyvárosaiban mínusz 10 fok körüli a hőmérséklet
Kép forrása: met.hu

Veszélyes lehet a szabadtéri szilveszterezés

Szilveszterkor, szerdán túlnyomóan derült, napos időre számíthatunk, csapadék nem várható. Az északkeleti, északi szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és -12 fok között várható, ám a vastag hóval borított, szélcsendes tájakon még ennél is hidegebb lehet: helyenként -15 fok alá hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és -6 fok között alakul.

Az extrém hideg miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére is figyelmeztetést adott ki: -15 foknál hidegebbre elsősorban a Nyugat-Dunántúlon és az ország délnyugati részén, így Baranya, Tolna, Zala, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas és Veszprém megyékben kell számítani, de hasonlóan hideg lehet majd Bács-Kiskun és Nógrád megyében is. Ezeken a területeken a -20 fok körüli minimumhőmérséklet sem kizárt, ezért a szabadban szilveszterezés akár veszélyekkel is járhat.


Több megyére figyelmeztetést adtak ki az extrém hideg miatt
Kép forrása: met.hu

Lassan jön az enyhülés

Ezt követően, az új év első napján, csütörtökön szakadozott felhősáv vonul északnyugatról délkelet felé, eközben napos időszakok is lesznek. Csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -12 fok között várható, de a vastag hóval borított tájakon -15 foknál is hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és -6 fok között alakul.
Pénteken felhős idő valószínű rövid napos időszakokkal, keleten tartósan borult körzetek is lehetnek. Estefelé ónos eső, eső, havas eső is előfordulhat. Megélénkül a déli, délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -9, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul.

A hideg felerősíti a fájdalmakat

A mostani, -10 fok körüli hideg elsősorban a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket viselheti meg a legjobban: a hideg levegő hatására a görcsös panaszok és az ízületi fájdalmak is felerősödhetnek, illetve gyakoribbá válhat a fejfájás és a migrén előfordulása is. Az OMSZ szakemberei azt javasolják, a panaszok enyhítése érdekében fogyasszunk minél több meleg folyadékot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik