Belföld

Egyeztetést ígér a Fidesz a gyülekezési törvényről

Gulyás Gergely  (Gulyás Gergely )
Gulyás Gergely  (Gulyás Gergely )

Schiffer András ötpárti egyeztetésre vonatkozó kérését - bármilyen, a gyülekezési törvényt érintő módosítás benyújtását megelőzően - a Fidesz-frakció teljesíteni fogja – ígérte Gulyás Gergely szerdai közleményében.

A Fidesz közleménye szerint a kormánypárt továbbra is kiáll az alkotmányos alapjogok – így a gyülekezési jog – zavartalan gyakorolhatósága mellett még akkor is, amikor a kormány elleni tüntetők jogairól van szó.

Gulyás Gergely a pártközleményben ezt írja : „Örülök annak, hogy Schiffer András is ‘valós anomáliának’ tartja azokat a problémákat, amelyek miatt a gyülekezési törvény módosításának szükségességét felvetettem, és amelyek semmilyen formában nem korlátozzák a gyülekezési jog rendeltetésszerű gyakorlását.”

Korábban az LMP társelnöke, frakcióvezetője felszólította a Fideszt, hogy ha a gyülekezési törvény módosítását tervezi, erről kezdeményezzen ötpárti egyeztetést, és az állampolgári tiltakozás törvényes kereteit “ne próbálja meg erőből újraalkotni”.

Schiffer András ezt arra reagálva írta az LMP parlamenti frakciójának MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke a Népszabadságban, szerdán megjelent interjújában azt mondta: változtatni kell a gyülekezési törvény szabályain. Kifejtette: az elmúlt huszonöt év tapasztalata és szakmai viták mutatják azt, hogy van sok olyan kérdés, amelyeket tisztázni kellene, és amelyek rendezetlensége a jogalkalmazást nehezíti meg mind a rendőrség, mind a bíróság számára.

Az LMP társelnöke szerint a törvény jól működött az elmúlt huszonöt évben, úgy látja, hogy probléma mindig abból adódott, ha “a hatalom a törvény fölé helyezte magát”. Azt írta: ez történt 2006-ban, de ez történik akkor is, amikor Orbán Viktor “törvénytelenül, saját hatáskörben tilt meg tüntetéseket”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik