Belföld

Női foglalkoztatás: az MSZP szerint egy trükk van a háttérben

Az MSZP szerint nem a munka lett több, hanem az egy főre jutó munkaidő lett kevesebb az országban - szemben a Nemzetgazdasági Minisztérium állításával.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményt adott ki annak apropóján, hogy az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon bővült leggyorsabban a női foglalkoztatás.

Magyarország az egyetlen olyan tagállam, ahol 2014 első három negyedévében rendre 3 százalék feletti volt a növekedés, ezért várhatóan az éves javulás is a legnagyobb lesz – mondta Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős volt miniszteri biztos, miután az Európai Unió statisztikai szervezete közvetlenül karácsony előtt nyilvánosságra hozta az EU-tagállamok 2014. harmadik negyedévi foglalkoztatási adatait. E szerint a 15-64 év közötti nők körében 56,5 százalék volt a foglalkoztatási ráta a harmadik negyedévben Magyarországon, ez 3,4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A kérdés csak annyi, mennyivel nőtt az időszakos női közfoglalkoztatottak száma?” – kezdi válaszközleményét az MSZP. A válasz szerintük 60-80 ezer fő. “A másik kérdés, hogy mennyivel nőtt a részmunkaidőben, azaz 4 vagy 6 órában foglalkoztatott nők száma, akiket ma már ugyanúgy regisztrálnak, mint a korábban 8 órában foglalkoztatottakat? Körülbelül 20-30 ezer fővel” – folytatódik a politikai matematikapélda. A párt szerint ezek a jelenségek magyarázzák a plusz 100 ezer főre rúgó növekményt, amelyre az NGM annyira büszke.  “Magyarországon nem a munka lett több, hanem az egy főre jutó munkaidő lett kevesebb. A korrupt kormány ezt nevezi sikernek” – zárja sorait a Gur Nándor által aláírt közelmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik