Belföld

Németh Zsolt: a magyar retorika Putyinéra kezd hasonlítani

Nemeth-Zsolt(650x433).jpg (ingyenes, )
Nemeth-Zsolt(650x433).jpg (ingyenes, )

„Putyinnak a módszere, amelyik vádol, amelyik kitilt, amelyik viszontkitilt" – mondta a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke az Indexnek.

Látványosan romlott Magyarország külföldi megítélése az elmúlt fél évben, az amerikai-magyar konfliktusban megjelenő retorika pedig vészesen kezd emlékeztetni a putyini retorikára – értékelte az ország külpolitikai helyzetét az Indexnek Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke.

Válságban a házasság

Szerinte Magyarország megítélése minden kétséget kizáróan romlott. „Ez a tény nem vitatható. Különösen nagy probléma, hogy azokban a körökben is romlott a helyzet, ahol az elmúlt négy évben határozottan kiálltak mellettünk. Itt a közép-európai szövetségeseinkre gondolok” – mondta.

 

Az amerikai­-magyar kapcsolatokat Németh egy mély válságban lévő házassághoz hasonlította. „Ez a házasságkötés óta a legmélyebb válság, olyan állapot, amikor a felek néha teljesen elvesztik a józanságukat és az önkontrolljukat. Ilyen volt például McCain szenátor esete. De szerintem nem lehet minden felelősséget az amerikaiakra terhelni. Kettőn áll a vásár” – mondta.

“Ne kitiltsunk, hanem meghívjunk”

Az Index azon kérdésére, nem érzi-e aggasztónak, hogy miközben az euroatlanti közösség és szövetségi rendszer tagjai vagyunk, lassan a szövetség ellenségei lesznek Magyarország barátai, az Egyesült Államok pedig az ellenség, Németh azt mondta, “a putyini retorika rendkívüli mértékben jelent meg. Feltételezések, vádak fogalmazódnak meg kölcsönösen. Amerikai részről például az, hogy Magyarország kiemelt partnere Oroszország lenne. Ugyanakkor az Amerikáról szóló hazai retorika vészesen kezd emlékeztetni a putyini retorikára. Gondolok azokra a kijelentésekre, miszerint Amerika legfőbb törekvése az, hogy megossza Európát és Oroszországot”.

Németh szerint az a nyugati kritika, miszerint Magyarország “Putyin európai lerakata”, csak vádaskodás. Mindemellett az Index felhívta a figyelmet, hogy Orbán Viktor az orosz modellhez hasonlóan regisztrálná a külföldi pénzeket kapó civilszervezeteket, Németh ezzel kapcsolatban kifejtette: „Akár a civil, akár a kitiltási ügyben az az alapvető érdekünk, hogy a Nyugat irányába ne újabb falakat húzzunk fel, ne az előítéleteket erősítsük. Mi ne kitiltsunk, hanem meghívjunk és vendégül lássunk! Mert valójában az Putyinnak a módszere, amelyik vádol, amelyik kitilt, amelyik viszontkitilt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik