Belföld

Már most is kitilthatnak amerikaiakat Magyarországról

Répássy Róbert (Répássy Róbert)
Répássy Róbert (Répássy Róbert)

Az EU szabályai érvényesek, amelyen belül mi döntünk a kiutasításról, és a fajvédő konferencia miatt már alkalmazták is a rendelkezést – derül ki a Magyar Hírlapból.

Az Országgyűlés már elfogadott egy módosítást a vámjogszabályokkal összefüggésben, de új idegenrendészeti vagy beutazási tilalmat nem vezetett be – nyilatkozta Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Hírlapnak.

Az újság keddi számában közölt interjúban a politikus azt mondta: most is létezik Magyarországon beutazási tilalom. “Bármely politikai szándék csak a jelenlegi jogszabályi keretek között képzelhető el” – fogalmazott. Az államtitkár emlékeztetett a Magyarországra tervezett fajvédő konferencia amerikai előadójára, akinek esetében beutazási tilalmat rendelt el a belügyminiszter.

 
Fotó: Berecz Valter 

Az EU-tagországoknak az erre vonatkozó uniós jogszabályt kell figyelembe venniük, de “ezen belül minden ország maga dönti el, így mi is, hogy kit enged be a területére” – ismertette.

Répássy Róbert beszélt a lapnak az új polgári perrendtartás és a büntetőeljárás előkészületeiről is. Szakmailag és jogpolitikailag is indokolt, hogy az új Ptk.-t és a Btk.-t kövesse az új eljárási szabályok megalkotása. A koncepciókat 2015-ben hagyhatja jóvá a kormány, utána jöhet a normaszöveg előkészítése. Miután a minisztérium elkészült az első változatokkal, szakmai és társadalmi vitára bocsátják. A cél az, hogy még ebben a ciklusban hatályba lépjenek az új törvények egy kilenc-tizenkét hónapos felkészülési időt követően.

A vagyonnyilatkozatoknak a miniszterek hozzátartozóira kiterjesztése az államtitkár szerint tavasszal kerülhet napirendre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik