Belföld

Lázár János újabb területet kapott: mától “atomminiszter”

A Miniszterelnökséget vezető miniszter keze majdnem mindenhová elér majd a paksi bővítés ügyében: felügyel és jelent is a kormánynak.

Az Origo szedte össze, milyen feladatokat ró Lázár Jánosra a paksi bővítés. A Miniszterelnökséget vezető csúcsminiszternek legalább félévente jelentést kell majd készíteni a kormány számára arról, hogy hogyan áll a paksi bővítés műszaki-nukleáris biztonsági, pénzügyi, társadalmi, média- és foglalkoztatáspolitikai szempontból – írja a portál, amely szerint a kiterjedt feladatkörök miatt nem túlzás Lázárt a harmadik Orbán-kormány atommminiszterének nevezni.

A cikk két érdekességet emel ki az ezt rögzítő kormányhatározat kapcsán: az egyik egy olyan beszállítói program, amelynek kiírása és megvalósítása “a hazai energetikai ipar versenyképességének fokozása” zászlaja, valamint három minisztérium: az Nemzetgazdasági Minisztérium, az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Miniszterelnökség gyámsága alatt történik majd. A részletek egyelőre nem ismertek.

A másik ínyencség egy negyedik generációs kutatóreaktorhoz kapcsolódó labor megépítése. Az Origo szerint a negyedik generációs reaktorok egyelőre kutatási fázisban vannak, ezek elvileg képesek lesznek felhasználni a mostani reaktorok kiégett fűtőelemeit, és kevésbé veszélyes anyagokká alakítani a fűtőelemek azon részeit, amiket nem használnak fel.

A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos egyes feladatok meghatározásáról szóló kormányhatározat ma lépett hatályba, az új évet tehát új feladatkörökkel köszönti a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik