Belföld

Breaking: Gyurcsány Ferenc nem DJ!

Visszanéztük az exminiszterelnök pályáját. Lemezlovasságnak nem találtuk nyomát, politikusságnak és üzletemberségnek viszont igen. Íme a tíz legfontosabb állomás Gyurcsány életéből – és akkor most mindenki döntse el maga, hogy micsoda is ő tulajdonképpen.

A nehéz családi háttér ellenére – anyja gyári munkás, apja kicsapongó, alkohollal és piti bűncselekményekkel tarkított életmódot folytatott – ifjabb Gyurcsány Ferenc fegyelmezetten tanult és dolgozott, gimnáziumát – életkorát kozmetikázva – három műszakban végzett munkával finanszírozta. Az eredmény nem maradt el: elit középiskola, majd két diploma.

A szocialista karriert nem a KISZ-ben kezdte: már az általános iskolában elnök lett az úttörő-csapattanácsban.

Tíz évet kihagyott a politikából a rendszerváltás után. Ügyintéző, üzletkötő, résztulajdonos, igazgatósági tag, vezérigazgató, az ország 50. leggazdagabb embere. Így írható le karrierje a CREDITUM Pénzügyi Tanácsadó Kft.-ben az Eurocorp és az Altus Rt.-ben.

Ő volt az első a rendszerváltás után, aki – 2006-ban – aktív miniszterelnökként választást nyert. Ő volt a második, aki lemondott – az első elődje, Medgyessy Péter volt.

Még mindig nem tudjuk, ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet, amely több hónapos tüntetéshullámot indított el. Sólyom László szerint morális válságba taszította az országot, sokak szerint azonban az elmúlt évtizedek legőszintébb – ha nem az egyetlen őszinte – politikai beszéde volt. Gyurcsány maga szenvedélyes igazságbeszédnek nevezte.

Gyurcsány konstruktív bizalmatlansági indítvány útján szerette volna megtalálni utódját 2009-ben. Három jelöltet nevezett meg, az MSZP-SZDSZ tárgyalások során még öt név felmerült, a sajtó pedig további vagy egy tucat politikust, közszereplőt hozott hírbe napok leforgása alatt. Ekkor került vissza a köztudatba Bokros Lajos neve, aki nem vállalta volna, később azonban megalapította saját pártját.

Gyurcsányt is utolérte a plágiumvád, Schmitt Pál botránya után az ő dolgozatait is vizsgálta a sajtó, azaz vizsgálta volna: mindkét diplomamunkája eltűnt az iskolákból és állítása szerint ő maga sem találta őket otthon. Eközben önellentmondásba keveredett arról, hogy felhasználta-e sógora dolgozatát. A Pécsi Tudományegyetem feljelentését a rendőrség nem vizsgálta. Az ügyben indult pereket megnyerték, a dolgozatok nem kerültek elő.

2012-ben egy hétig párttársaival éhségsztrájkolt a Kossuth téren. Az egy hét letelte után rögtön nagygyűlést tartott, beszédet mondott. „Nem hangzik túl izgalmasan, hogy négy középkorú férfi összeköltözik egy sátorba, a belváros közepén. Talán nem kellene ekkora ügyet csinálni egy egyhetes tisztítókúrából” – kommentálta az eseményt Selmeczi Gabriella.

Feleségével, Dobrev Klárával haramadik gyermeküket várják, Marci februárban érkezik. Gyurcsány most már mindig politikus marad, neki ez hivatás – mondta Dobrev egy interjúban.

Táncol. Énekel. Főz. Bűvészkedik. És most már DJ-zik is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik