Belföld

Az új hidegháború műveleti területe lett Magyarország

molnár zsolt (molnár zsolt)
molnár zsolt (molnár zsolt)

Molnár Zsolt szerint eltúlzott Kövér László negyedik világháborúról szóló kijelentése, de valóban komoly titkosszolgálati akciók zajlanak Magyarországon – mondta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a Népszabadságnak.

A bizottsági elnök erősen eltúlzottnak tartja Kövér László házelnök Magyar Hírlapnak adott interjújának azt a részét, amelyben most zajló negyedik világháborúról beszélt. Azzal ugyanakkor egyetért, hogy az elmúlt egy-másfél évben a világ alaposan megváltozott körülöttünk, amire szerinte a magyar külpolitika késve és rosszul reagált – derül ki a Népszabadságból.

Feléledtek az orosz nagyhatalmi törekvések

Nem vették észre, vagy ha észlelték, nem vették komolyan, és nem számoltak a következményeivel, hogy az orosz-ukrán konfliktus új hidegháborúba sodorta a NATO-t, az Európai Uniót és Oroszországot, illetve, hogy alapjaiban megváltozott az együttműködésre törekvő orosz külpolitikai doktrína, feléledtek az orosz nagyhatalmi törekvések – mondta.

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat és az Információs Hivatal az ukrán válság kezdete óta számos alkalommal bizonyította a nemzetbiztonsági bizottság előtt, hogy “képben van”, előrejelzéseik minden esetben pontosak voltak – mondta Molnár Zsolt.

Nem sértették meg a szuverenitásunkat

A szocialista politikus szerint érzékelhetően megnőtt az érdeklődés Magyarország iránt, bizonyos értelemben valóban műveleti terület lett. Ukrajna és Oroszország közelsége, a múltban gyökerező gazdasági, kereskedelmi és privát kapcsolatok a kialakult helyzetben felértékelték szerepét. Itt viszonylag gyorsan nyélbe üthetők titkos találkozók, megbeszélések – tette hozzá.

“Az elhárítás természetesen teszi a dolgát. Azt a szövetségeseinknek sem engedjük meg, hogy törvénytelen eszközökkel megszerezzék a titkainkat” – szögezte le. Molnár Zsolt szerint azonban eddig egyik szövetségesünk sem sértette meg az ország szuverenitását, az amerikaiak sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik