Belföld

A svájci alap mégis fizet – megállapodtak Lázárékkal

lazar-janos(430x286).jpg (lázár jános)
lazar-janos(430x286).jpg (lázár jános)

Kiiktatták az Ökotársat, beiktatták a Széchenyi Programirodát, így már mehetnek a kifizetések – írja a Napi Gazdaság.

Január közepén hozzájuthatnak a pénzükhöz a Svájci-Magyar Civil Alapok (SMCA) pályázatain nyertes szervezetek – értesült a Napi Gazdaság. Az érintett mintegy harminc pályázó augusztus óta várja a soron következő átutalásukat.

A Svájci Államszövetség és a Miniszterelnökség közötti karácsony előtti tárgyalások az az átmeneti megállapodás született, hogy az átutalásokat nem az Ökotárs által vezetett társulás, hanem a közreműködő szervezetként közbeiktatott Széchenyi Programiroda kezeli.

Korábban ugyancsak a Napi Gazdaság írta meg, hogy a svájci alap körül történt esetleges visszaélésekről vizsgálódik a Miniszterelnökség. A szabálytalansági eljárást azzal indokolják, hogy a források elszámolásánál kettős finanszírozás állhat fenn, de a támogatott alapítványok ezt nem ismerik el. Az érintett szervezetek együttműködnek az illetékesekkel, szerintük a szabálytalanságok mögött nincs valódi cselekmény, legfeljebb adminisztratív hibák történhettek.

A pályázati pénzek kezelői a Norvég Civil Alappal kapcsolatban hasonló szerepet betöltő Ökotárs Alapítvány, Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány, Autonómia Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány. A miniszterelnökségi gyanú szerint a mintegy 1,3 milliárd forintot kezelő konzorcium a pályázati költségek számláit mind a Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapprogram, mind pedig a Norvég Civil Támogatási Alap felé benyújtotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik