Belföld

Katasztrófavédelem: aki teheti, ne induljon útnak!

Csak a téli közlekedésre alkalmas gépjárművel célszerű útra kelni a hófúvás által érintett területeken.

A katasztrófavédelem arra kéri az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak azokon a területeken, amelyekre másodfokú riasztást adtak ki hófúvás veszélye miatt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője vasárnap délután az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet: aki mégis autóba kényszerül, mindenképpen tájékozódjon a közúti, meteorológiai viszonyokról, és csak a téli közlekedésre alkalmas gépjárművel induljon útnak. Téli gumi, hólánc és fagyálló folyadék mellett készítsenek be ivóvizet, takarót, elemlámpát, láthatósági mellényt és térképet vagy GPS-t is a kocsiba.

Az aktuális meteorológiai riasztásokról és útviszonyokról a katasztrófavédelem honlapján, Facebook-oldalán, a VÉSZ-alkalmazáson, valamint az Útinform és a meteorológiai szolgálat oldalán lehet értesülni.

Több nyugat-magyarországi megye számos járására másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap kora délután. Az érintett területeken már a következő órákban készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Győr-Moson-Sopron megye több járására adták ki a hófúvás miatti másodfokú riasztást. A Nyugat-Dunántúl további területein, valamint a déli országrészben is több járásban elsőfokú riasztás van érvényben. Bővebben itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik