Belföld

Együtt: pártkomisszárokat nevez ki az egyetemekre a kormány

"Többségének fogalma sincs a felsőoktatásról, feladatuk pedig az egyetemi autonómia felszámolása, a központi utasítások végrehajtása lesz" - jelentette ki az ellenzéki párt.

Az Együtt szerint a kormány a kancellárok személyében pártkomisszárokat nevez ki az egyetemekre. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden közölte az MTI-vel, hogy eredményesen zárult a kancellári pályázatok második fordulója, így abban a nyolc állami felsőoktatási intézményben is hamarosan megkezdhetik munkájukat a kancellárok, amelyekben nem volt sikeres az első pályázat.

Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta, hogy például a Kecskeméti Főiskola kancellárja a fejlesztési minisztérium egyik államtitkára, Hegmanné Nemes Sára lesz, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kancellári pozícióját pedig Kupper András korábbi fideszes képviselő kapta.

Az ellenzéki politikus pártkomisszároknak tartja a kancellárokat, akik “többségének fogalma sincs a felsőoktatásról, feladatuk pedig az egyetemi autonómia felszámolása, a központi utasítások végrehajtása lesz”.

Az Együtt azt követeli, hogy állítsák vissza az egyetemi autonómiát, az intézményeket pedig valóban a rektorok vezethessék. A kancellárokra szerintük nincs szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik