Belföld

Ismét hozzányúl a földekhez a kormány

Mintegy 950 ezer hektárnyi területen szüntetné meg az osztatlan közös tulajdont a kormány legújabb intézkedése - írja szombati cikkében a Magyar Nemzet a Földművelésügyi Minisztériumra hivatkozva.

A tárca szerint az erről szóló, nemrég megjelent kormányrendelet nyolcezer földrészlet esetében rendezheti a helyzetet. Ezek azok az osztatlan közös tulajdonú földek, ahol a tulajdonosok már kérték a patthelyzet megszüntetését. Bár az intézkedés az egész országra kiterjed, az eljárásokat előre meghatározott ütemekben indítják majd el.

A rendelet szerint a részaránytulajdon megszüntetéséről szóló eljárásban a tulajdonosok az egyezségi eljárás részeként javaslatot tehetnek a megosztás módjára. A tárca szerint jelentősen meggyorsítja az eljárást, hogy a tulajdonosok a jogi szolgáltató közreműködésével egyezséget köthetnek arról, milyen legyen a kiosztott földrészletek sorrendje. Ha pedig minden tulajdonos egyetért a közös tulajdon megszüntetésével, maguk dönthetnek a megosztásról. A rendelet kiterjed a tanya körüli földek önálló ingatlanná alakítására is, a részaránytulajdonnal bíró tanyatulajdonosok a tanyájuk mellett kapják meg a földjüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik