Belföld

Deutsch: a netadó halott, és nem fog feltámadni

Az állampolgári jogon járó korlátlan netes hozzáférés, a szolgáltatói monopóliumok megszüntetése az ország teljes területén és a startup cégek munkájának segítése - többek között ezekről nemzeti konzultál majd a fideszes politikus.

Magyarország sok területén csak egy szolgáltató ajánlata elérhető, akár vezetékes internetről, akár kábeltelevízióról van szó. Fontos azonban megtudni a magyar polgárok véleményét arról, hogy a törvényhozás alkosson-e olyan szabályt, amely a vezetékes – 2018-tól a széles sávú – internet-hozzáférés esetében előírja, hogy mindenhol több szolgáltatónak kell versengenie – mondta az internetről szóló nemzeti konzultáció előkészítésével és lebonyolításával megbízott néppárti európai parlamenti képviselő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A másik fontos kérdés a netsemlegesség, amely az internet szabadságát és az előfizetés árát érinti. A felvetés arról szól, hogy a szolgáltatók nem csak a net elérését biztosítják, hanem saját tartalmakat is nyújtanak. Ez komoly kérdés, amelyet a konzultáció során szintén érdemes körbejárni – idézte Deutsch Tamást a Híradó.hu. Majd megismételte múlt heti kijelentését, hogy az internetadó elképzelése halott, és semmilyen formában nem fog feltámadni.

A politikus szerint az is a nemzeti konzultáció kérdései között szerepelhet, hogy biztosítani kell-e a korlátlan internet-hozzáférés jogát a fogyasztóknak, és ez bekerüljön-e az alkotmányba. A felvetés arról szól, hogy az internet közműként legyen meghatározva, amelyhez állampolgári jogon bárki hozzáférhet. A másik kérdés, hogy a jogalkotó egyetemes szolgáltatói kötelezettséget teremtsen-e. Deutsch Tamás példaként azt hozta fel: előfordulhat, hogy egy család nem tudja fizetni a gáz- vagy a villanyszámláját, de – egy nagyon-nagyon szűk lehetőséget leszámítva – ezektől a szolgáltatásoktól senkit nem lehet megfosztani Magyarországon.

A konzultáció a 2015. március és április közepe közötti időszakban digitális platformon zajlik majd. Magánszemélyek és vállalatok egyaránt kitölthetik a konzultáció honlapjára (internetkon.hu) feltöltött kérdőívet. A képviselő továbbá azt javasolta a kormánynak, hogy a 14. életévet betöltött fiatalkorúak is válaszolhassanak.

Deutsch Tamás újságírói kérdésre akkor elmondta: az állam vállalta, hogy 2018-ig minden magyar háztartásnak biztosítja az internet-hozzáférés lehetőségét, azonban ahhoz, hogy ne csak a lehetőség, hanem a lakosságnak tényleges internet hozzáférése legyen és használja is, további támogatások szükségesek.

Orbán Viktor kormányfő október végén hirdette meg a nemzeti digitális konzultációt, miután levették a napirendről a távközlési adó kiterjesztését, közkeletű nevén az internetadó ötletét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik