Belföld

Jómódúak és diplomások a kormányellenes tüntetők

Nem reprezentatív felmérést végzett a kormányellenes tüntetők körében azMTA Politikatudományi Intézete. Mint kiderült, jómódú, döntően diplomás, jellemzően alkalmazott, önfoglalkoztató, kisebb részt diák, nyugdíjas sokaságról van szó.

A felmérést a múlt keddi kormányellenes demonstráción végezték úgy, hogy kérdőívet osztottak ki a tüntetők között; 1650 kérdőív közül 357-et küldtek vissza a válaszadók online.

A kutatás azt mutatta, hogy a tüntetők egyharmada 35 éven aluli, felük 35-59 év közötti, negyedük pedig 60 év feletti. Kétharmaduk már részt vett kormányellenes tiltakozáson 2010-14 között, leginkább az Egymillióan a sajtószabadságért szervezte megmozdulásokon, ugyanakkor devizahiteles vagy békemenetes felvonuláson alig 5 százalékuk volt. A december 16. előtti megmozdulás-sorozat valamelyik (vagy több) állomásán 90 százalékuk vett részt, leginkább a netadó ellenin. 5 százalékuk volt a december 16-i tüntetésig „szűz”, azaz politikailag aktív rétegről van szó – írja a hvg.hu.

A politikai üzenetek közül számukra leginkább az „Orbán, takarodj!”-típusú üzenet lett a legfontosabb. Népszerűségben utána következett a szegénység-, az oktatáspolitikai és az elmúlt 25 évre vonatkozó kritikai üzenetek. A NAV-ügy, az orosz orientáció vagy a civil szervezetek ügye a kevésbé fontos üzenetek közé került. 

A válaszadók válaszadók politikailag aktívak, 90 százalékuk választott, és 63 százalékuk a baloldali pártokra szavazott (19 százalékuk pedig az LMP-re). 84 százalékuk pedig mindenképpen választana „most vasárnap” is, még akkor is, ha csak a meglévő pártokból lehetne választani is

Ajánlott videó

Olvasói sztorik