Belföld

Kéretlenül rámászna a DK a civilek tüntetésére

Gyurcsány pártzászlókkal menne január másodikán az Operához. A tüntetésszervezők azt kérik a résztvevőktől, hogy zászlók nélkül, civilként menjenek.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője írta ki hétfőn Facebook-oldalára, hogy Gyurcsány Ferenc bejelentette: a DK tagjai és támogatói pártzászlókkal és jelvényekkel vesznek részt a január 2-i „MostMi – Új országot építünk” elnevezésű tüntetésen az Operánál. Gréczy szerint erről előzetesen a szervezőket is tájékoztatták, bejegyzéséhez azt írta, hogy „a szervezőknek ez ellen semmi kifogása”. Ezzel azonban nem mondott igazat.

Várady Zsolt, a demonstráció szervezője, a MostMi társadalmi kezdeményezés alapítója Facebook-oldalán azt írta, valóban kereste Gyurcsány Ferenc telefonon, de kifejtette neki, hogy nem kívánnak sem formálisan, sem informálisan kooperálni egyik párttal sem. Hozzátette: azt is elmondta a pártelnöknek, hogy miért érzi úgy, hogy elmulasztottak élni azzal a felelősségükkel, hogy bevonják a társadalmat a közügyekbe. A szervező arra kérte a DK és valamennyi más párt tagjait és támogatóit, hogy a pártlogókat, zászlókat hagyják otthon, de civilként, szimpatizánsként természetesen mindenkit szívesen látnak.

Vágó Gábor volt LMP-s politikus azt írta: őszinte megrökönyödéssel olvasta, hogy Gyurcsány pártzászlók alatt vezényli ki híveit egy hangsúlyosan nem pártrendezvényre. „Az elmúlt években nagyon sok párt tudott önmérsékletet tanúsítani az ilyen rendezvényeken, Ön most egyedüliként miért akar változtatni ezen?” – írja. „Sokan úgy gondoljuk, hogy ma Magyarországon egy alulról jövő rendszerváltásra van szükség. Ehhez meg kell találni azokat a pontokat, amikben a sok különböző politikai nézetű ember egyet ért. A pártzászlók ezen a nemzeti minimum kidolgozási folyamatának a legnagyobb kerékkötői. (…) Mi mindenkire számítunk a tüntetésen párthovatartozástól függetlenül, és pártzászlók nélkül” – áll bejegyzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik