Belföld

Kártérítést akar amputált karjáért

Nem döntött arról a bíróság, van-e kártérítési felelőssége annak az utazási irodának, amelyik a 2011-ben az egyiptomi Hurghadában történt buszbaleset áldozatainak útját szervezte.

A balesetnek tizenegy halálos áldozata volt, a sérültek közül jó páran maradandó sérüléseket szenvedtek. Egy 2008-as kormányrendelet szerint az utazási irodák ilyen esetekben korlátozhatják a felelősségüket, azaz legfeljebb a nyaralás díjának dupláját kellene visszafizetniük az utasoknak. Ikanov Gábor, a károsultak ügyvédje szerint azonban egy 1990-es európai uniós irányelv alapján a személyi sérüléssel járó baleseteknél a cégek ilyen könnyen nem bújhatnak ki a felelősségük alól – írja a Blikk.

Az utazási iroda jogi képviselője szerint azonban a túlélőket már kifizették. “Az irányelvet nem lehet közvetlenül alkalmazni, így a kárigényeket továbbra sem fogadjuk el. A kormányrendelet maximálja a kártérítés összegét, és partnereink biztosítói már fizettek az utasoknak” – idézi az újság Zamecsnik Tamást, a Best Reisen ügyvédjét.

A túlélők között van egy mérnök, aki a bal karját és a jobb fülét veszítette el a balesetben. Több tucatszor műtötték meg, sebe annyira elfertőződött, hogy bal karját amputálni kellett. “Személyi edzőhöz járok, hogy a testem bírja a terhelést. Alapvető mozdulatokat, helyzeteket kellett megtanulnom megoldani: fél kézzel a kenyérvágás és a bevásárlás sem olyan egyszerű” – mondta a lapnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik