Belföld

Civilekkel egyeztetett a kormány

A hatalom által vegzált civilek is részt vettek az eseményen, ahol az álláspontok a parázs vita után sem közeledtek.

Három havi rendszerességgel kíván informális egyeztetéseket tartani a kormány a civil szférával a közpénzek átlátható felhasználásáról – közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel. A hétfő délutáni első egyeztetésre azokat a szervezeteket hívták meg, akik részt vettek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet novemberi budapesti konferenciáján. Korábban megírtuk: azok a szervezetek, akiket a kormány a Norvég Civil Támogatási Alap ügyével összefüggésben vegzált, nem kaptak meghívót. Ennek ellenére megjelentek az eseményen képviselőik, amit a kormány úgy értékelt, hogy „a megjelent szervezetek elfogadták a civil szférának juttatott közpénzek elköltésének átláthatóbbá tételének fontosságát”.

Az egyeztetés után Latorcai Csaba, a tárca kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára azt mondta, fontos, hogy mind a civil szervezetek képviselői, mind a széles hazai közvélemény megértse, hogy „a kormány számára a közpénzek transzparens kezelése alapelvárás”. Azt mondta, „tartalmi kérdésekbe sem a Miniszterelnökség, sem pedig az egyes minisztériumok nem kívánnak beleszólni, sőt kifejezetten károsnak tartjuk, hogy hónapok óta több civil szervezet erre törekszik, ahelyett, hogy megteremtené a transzparens működés feltételeit”.

A Miniszterelnökség korábban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt küldte a norvég pénzből támogatott civil szervezetekre, noha jogszabályok és szerződések alapján erre nem jogosult. Az ügyről a Magyar Nemzetben szivárogtattak ki részinformációkat az Ökotárs Alapítvány lefoglalt belső levelezéséből.

A Miniszterelnökség szerint a hétfői egyeztetésen résztvevő szervezetek – köztük az Amnesty International, az Átlátszó, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, az Ökotárs, valamint a Társaság a Szabadságjogokért – nem képviseli reprezentatív módon a teljes civil szférát, így bíznak abban, hogy minél több szervezet csatlakozik a folyamathoz. Az eseményen elhangzottakról nem közölt többet a kormányzat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik