Belföld

Újra mehet magyar gáz Ukrajnába

Hamarosan újraindulhat a magyar gázszállítás Ukrajna felé, a rendszerirányító már vizsgálja, hogy indokolt-e még a gázexport szüneteltetése.

A Napi Gazdaság kérdésére az FGSZ Földgázszállító Zrt.-nél azt közölték: vizsgálják, hogy “az Ukrajnába irányuló földgázszállítás határozatlan időre való megszakítását kiváltó okok fennállnak-e még”, és amennyiben a külső körülmények tartós megváltozása lehetővé teszi a szállításokat, akkor megteszik a szükséges intézkedéseket. Az FGSZ szeptember 25-én, a téli ellátásbiztonság növelésére hivatkozva szakította meg az Ukrajnába irányuló magyar gázszállítást. Akkor a cég azt közölte: a beregdaróci csomópont kapcsolását úgy alakították át, hogy az ahhoz kapcsolódó valamennyi távvezeték az ország belseje felé történő szállításra legyen alkalmas.

Azóta befejeződött itthon a gáztárolók töltése, és az enyhe időjárás miatt az Ukrajna felől Magyarországra tartó vezeték kihasználtsága is elmarad a maximálistól. A lap szerint december eleje óta csak napi 10–16 millió köbméter fűtőanyag érkezett orosz irányból a beregdaróci csatlakozási ponton keresztül, míg ősszel napi több mint 20 millió köbméter.

Emellett a Magyar Földgáztároló Zrt. adatai szerint november 27. óta nem érkezik gáz a tárolókba, az elmúlt időszakban már csak kitárolás történt, vagyis ez biztosan nem indokolja már a korlátozás fenntartását az ukrán irányú gázexportra – teszi hozzá a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik