Belföld

Jobbikos képviselő védte a fajvédő politikus díszpolgárságát

A szegedi képviselőtestület elvette a címet Gömbös Gyulától.

A baloldali többségű közgyűlésben Tóth Károly szocialista képviselő kezdeményezte a döntést emlékeztetve arra, hogy 2011-ben már javaslatot tettek arra, hogy Rákosi Mátyáséval együtt Gömbös díszpolgári címét is vonja vissza a testület, de akkor nem kapott többséget a javaslat.

A politikus hangsúlyozta, hogy a holokauszt-emlékévben a szegedi közgyűlésnek erkölcsi kötelessége visszavonni az 1935-ben odaítélt kitüntetést. Gömbös 1924-ben hozta létre a Fajvédő Pártot, mely a „magyar faj” állami eszközökkel való erősítését célozta a zsidóság adminisztratív korlátozásával. A párt 1928-ban megszűnt, később, 1932 és 1936 közt Gömbös miniszterelnök lett, e tisztségében tekintélyuralmi rendszer kialakítására törekedett.

A díszpolgári cím elvételére nemmel szavazott a szegedi közgyűlés egyetlen jobbikos képviselője, Tóth Péter, aki azt mondta: történelmi kérdések megítélése a történészek feladata, az ország egykor legitim miniszterelnöke, aki 1936-ban elhunyt, nem tehető felelőssé az évekkel később történt holokausztért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik