Belföld

Hajléktalantábor a Parlament előtt

Húsz sátorból álló kolóniát húzott fel a Kossuth téren A Város Mindenkié csoport. Ajándékokat osztanának a rendőröknek.

Előre nem bejelentett demonstrációként félkör alakban húsz sátrat állított fel a Parlament elé A Város Mindenkié fedél nélkülieket segítő csoport. Az akció péntek délután kezdődött és tíz óráig tervezik, ha a hatóságok engedik. Így szeretnék felhívni a figyelmet a hajléktalanok helyzetére, akiket szerintük módszeresen üldöz a kormány. “A tüntetők a nem bejelentett akció során azt követelik az Országgyűléstől tagjaitól, hogy a szegény emberek üldözése és kisemmizése helyett foglalják törvénybe a lakhatáshoz való jogot és alkossanak megfelelős lakás- és szociálpolitikát annak érvényesítése érdekében.”  – közölte a szervezet.


Fotók: Berecz Valter

“A Fidesz 2010 óta állampolitika szintjére emelte a közterülten élő emberek üldözését. 2011-ben a fővárosban tiltották be az életvitelszerű közterületen tartózkodást, majd 2012-ben szabálysértéssé nyilvánították a közterületi hajléktalanságot.” – Emlékeztet A Város Mindenkié. “Miután 2012 végén az Alkotmánybíróság megsemmisítette ezt a törvény, 2013-ban a Fidesz alaptörvénybe írta az utcán élés büntetésének lehetőségét. 2011-ben több, mint 800, 2012. április 15. és 2012. november 21. között 2200, 2013. október és 2014. december között pedig több, mint 400 esetben indult eljárás utcán élő emberek ellen csak azért, mert hajléktalanok. A kormány 2013-ban összesen 19 millió forintot, 2014-re pedig 227 millió forintot különített el az életvitelszerű közterületen tartózkodás tiltásának végrehajtására. 2013 végén Budapesten különszabálysértési irodát nyitottak, amely kizárólag a hajléktalan emberek előállítására szolgál.

A csoport az akció során karácsonyi ajándékot oszt a helyszínen tartózkodó rendőröknek és nézelődőknek – írják. Arról nincs hír, hogy a rendőrök elfogadják-e.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik