Belföld

Origo-botrány: lezárult a belső vizsgálat

Konkrétumokat nem mondtak, de úgy tudni, hogy a portál vezetőinek akkor is távozniuk kellett volna, ha nincs a botrány a főszerkesztő kirúgása körül.

A cég felsővezetése, valamint Pethő András, az Origo újságírója kezdeményezett belső vizsgálatot a Magyar Telekomnál, az Origo Zrt. tulajdonosánál Sáling Gergő főszerkesztő nyár eleji leváltása után. A vizsgálatot a cég független megfelelőségi szervezete a napokban zárta le, annak eredménye nyomán megtették a szükséges lépéseket – írja a Népszabadság. A lap kérdésére nem közöltek többet, az eredményeket a nyilvánosság kizárásával kezelik, így továbbra sem derül ki, hogy Sáling távozásában valóban közrejátszott-e politikai nyomásgyakorlás.

Korábban az Origo újságírói nyomázták ki Lázár János többmilliós utazásait, mellyel kapcsolatban a részletek közlését azzal hárította a politikus, hogy zsebből kifizette a felmerült utazások költségét. Sáling Gergő távozása után felmerült, hogy a cikksorozat miatt gyakoroltak nyomást a Telekomra.

November elején váratlanul, azonnali hatállyal távozott az Origo Zrt. vezérigazgatója, Vaszily Miklós, valamint Pataki Róbert üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettes és Pukler Gábor innovációs és üzletfejlesztési igazgató. Ezt sokan az Origo-üggyel hozták összefüggésbe, most viszont a Telekom közölte, hogy nincs köze a két ügynek egymáshoz.

Úgy tudni, hogy Sáling Gergőt a cég vizsgálói csak azt követően keresték meg, hogy Vaszily távozott a cégtől, ugyanakkor a vezetőknek olyan ügy miatt kellett távozniuk, ami a vizsgálat nélkül is okot adott volna a szakításra.

A vezetők távozásának okát cégen belül is csak néhány ember ismeri pontosan, a Népszabadságnak többen megerősítették, hogy személyesen a Magyar Telekom vezérigazgatójának rendült meg a bizalma bennük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik