Belföld

Ezért pánikolnak Orbánék

Orbán Viktor (Orbán Viktor, Fidesz)
Orbán Viktor (Orbán Viktor, Fidesz)

Török Gábor szerint nagyon súlyos a magyar-amerikai konfliktus és komoly rivalizálás folyik a Fideszben.

A politikai elemző a hvg.hu-nak adott interjújában azt mondta a politikai káoszról szóló kérdésre, hogy nagyon súlyosnak gondolja azt a konfliktust, ami az USA és Magyarország között kialakult. Ez pánikot okozott a kormányoldalon. Hozzátette, hogy valószínű, hogy olyan dolgok okoznak leginkább pánikot, melyek jelentős részéről soha nem fog tudomást szerezni a közvélemény.

Emellett Török úgy látja, hogy komoly rivalizálás folyik a párton belül az Orbán–Simicska-háború mellett is. Hiszen rengeteg botrányt okozó ügyet fúj be mostanság a szél az újságok szerkesztőségének az ablakán. Olyan ügyekről beszélünk, melyekről legfeljebb a párton belül tudnak, mert például a képviselők családtagjainak vagyonnyilatkozatai nem nyilvánosak – fogalmazott. Szerinte ez annak a jele, hogy valamiért kialakult egy olyan szituáció, ami mindenkit megzavart. Még talán a szerencse is megfordult: eddig minden labda kapufáról befelé, most minden kifelé pattan.

Csak fideszesek buktathatják meg

Arról, hogy a jelenlegi helyzet hozhatja-e Orbán bukását Török úgy vélekedett, hogy novemberben már nagyon sokan úgy gondolják a Fideszben is, hogy bármi megtörténhet. Például vezető fideszes politikusok háttérbeszélgetéseken nem zárják ki, hogy hónapokon vagy féléven belül közjogi fordulat legyen, amire pár hónappal korábban még gondolni sem mertek. A parlamenti matematikára alapozva ciklus közben Orbánt csakis a Fidesz tudná megbuktatni. Persze ez a dolog közjogi része, de tudjuk, alakulhat úgy a gazdasági helyzet vagy kerülhet elő olyan ügy, hogy tarthatatlanná válik egy politikus helyzete – magyarázta az elemző, kiemelve, abban, hogy  bármi megtörténhet, benne van az is, hogy a kormányfő stabilizálja a helyzetét.

Török szerint valamilyen betegség rágja a Fidesz testét. Éppen ezért itt valódi kúrára lenne szükségük, azaz rendezniük kellene a viszonyt az amerikaiakkal, megoldani valahogy a Simicska-kérdést, és véget kellene vetniük a párton belüli vetélkedésnek. Nem véletlen, hogy nem hatnak most a kommunikációs ellenoffenzívák – mutatott rá.

A párt belső konfliktusait úgy jellemezte, hogy “tele van Brutusokkal a Fidesz, mint bármelyik másik párt. Kérdés, hogy kialakul-e egy olyan helyzet, amikor egy Brutus meghozza azt a bizonyos döntést. A Fideszen belül eddig is voltak ellentétek, hatalmi harcok, csak annyira le voltak fojtva, hogy most meglepetésként hat a konfliktusok nyilvánosságra kerülése”. Szerinte “addig nem lesz lázadás a Fideszben, amíg a vezetői úgy gondolják, hogy Orbán a pártból kilépve, másik pártot szervezve meg tudná verni őket. Ha viszont ez a hit elillan, akkor az ifjú törökök egy percig sem fognak hezitálni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik