Belföld

Káosz lehet a közigazgatásban a szakszervezet szerint

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) szerint "káosz" lesz a közigazgatásban márciustól, ha a jelenlegi formájában fogadják el a közigazgatás átalakításáról szóló törvényjavaslatot.

Az állampolgárok ügyeinek intézése lényegesen meghosszabbodik – közölte az ÉSZT. A tömörülés azt követeli, hogy a kormány még a benyújtott módosítások elfogadása előtt tartson érdemi társadalmi egyeztetést a tervezetről. 

Az Országgyűlésnek benyújtott, a közigazgatás reformjáról szóló törvénytervezet igen lényeges módosításokat tartalmaz: ilyen például a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése is – írta az ÉSZT. A tervezet szerint 2015. március 1-jétől a kormányhivatalokban megszűnnek a szakigazgatási szervek. Az eddig elkülönített és hatékony szakmai munkavégzés márciustól integrálódik a kormányhivatalok szervezetébe és megszűnnek a társadalombiztosítás, az erdészet, a földhivatal, a munkaügyi központ, a gyámhivatal, állategészségügy, mérésügy, geodézia helyi intézményei.

Az átalakítást azzal indokolják, hogy “spórolni” kell a közigazgatásban, és a közszolgák létszámán. “Ez a szakszervezetek számára elfogadhatatlan, és tiltakozunk, hogy a közigazgatási reform ilyen változtatásokkal társadalmi egyeztetés nélkül valósuljon meg.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik