Belföld

Schiffer szerint nem vonták ki magukat a képviselők az útdíj alól

Az előterjesztés nem útdíjmentességről szól, csak egy kis része foglalkozik azzal, hogy a benzinkeretből fedezhetik az autópályadíjat a honatyák.

Hétfőn nagy vihart kavartak azok az értesülések, melyek szerint a parlamenti képviselők megszavazták maguknak, hogy az autópályadíjakat benzinkártyájukkal egyenlíthessék ki.

Schiffer András, az LMP társelnöke Facebook-oldalán azt írta, hogy az igazságügyi bizottság által az országgyűlési törvény módosításáról előterjesztett törvényjavaslat nem útdíjmentességről szól, egyetlen nem túl jelentős töredéke vonatkozik a képviselők benzinkártya-felhasználásával, döntő része azonban egészen másra vonatkozik.

A képviselő szerint a nagy port felvert javaslat azzal foglalkozik, hogy a vidéki képviselőket megillető költségkeretet, az úgynevezett benzinkártyát a jövőben mire lehet felhasználni. Ilyet egyébként csak a Budapesten kívül élő képviselők kapnak.

A vidéki képviselők eddig a benzinkártyát kizárólag üzemanyag-vásárlásra használhatták, a jövőben viszont közösségi közlekedésre és autópálya-matricára is költhetik. Schiffer szerint a javaslat semmilyen többlettel nem terheli az államkasszát, a képviselők csak változatlan nagyságú költségkeretüket használhatják erre a célra.

A politikus kiemelte, hogy budapesti lakosként ilyen juttatásra nem jogosult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik