Belföld

Lázár a norvég után a svájci alapra is rászáll

A támogatott szervezetek a vizsgálat ideje alatt nem jutnak hozzá a pénzükhöz.

A Napi Gazdaság értesülése szerint a svájci alap körül történt esetleges visszaélésekről vizsgálódik a Miniszterelnökség. A szabálytalansági eljárást azzal indokolják, hogy a források elszámolásánál kettős finanszírozás állhat fenn, de a támogatott alapítványok ezt nem ismerik el. Az érintett szervezetek együttműködnek az illetékesekkel, szerintük a szabálytalanságok mögött nincs valódi cselekmény, legfeljebb adminisztratív hibák történhettek.

A pályázati pénzek kezelői a Norvég Civil Alappal kapcsolatban hasonló szerepet betöltő Ökotárs Alapítvány, Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány, Autonómia Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány. A miniszterelnökségi gyanú szerint a mintegy 1,3 milliárd forintot kezelő konzorcium a pályázati költségek számláit mind a Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapprogram, mind pedig a Norvég Civil Támogatási Alap felé benyújtotta.

A Miniszterelnökség vizsgálata legfeljebb 45 napig tarthat, addig viszont nem juthatnak pénzükhöz a nyertes szervezetek. Közel harminc projekt már augusztus 11-e óta vár a soron következő részforrásokra, ezek elmaradásával több tucat már megkezdett programot fel kellett függeszteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik