Belföld

Gulyás Gergely: Nincsenek is olyan sokan a tüntetők

Süket fülekre találtak az útlezárások és tüntetések, a kormány a „dohánylobbira” próbálja kenni az elégedetlenséget. Kedden folytatódik a tiltakozássorozat.

Útlezárásokkal, tüntetéssel indult a hét Budapesten és szerte az országban – a Liga Szakszervezetek és a dohányipari dolgozók szakszervezete demonstrált. Gulyás Gergely, a parlament fideszes alelnöke és a törvényalkotási bizottság elnöke szerint nem is tüntetnek olyan sokan a kormány politikája ellen. Szerinte lehet, hogy több cikk jelent meg a vasárnapi tüntetésről, mint ahányan azon voltak – mondta az RTL Klubnak.

A Liga Szakszervezetek országos tüntetése egyebek mellett a korkedvezményes nyugdíjak megtartásáért is kiállt. A kormány ezzel kapcsolatban hajthatatlan, nem engedi meg, hogy korhatár előtt bárki nyugdíjba vonuljon, a szocialisták szerint viszont nem lehet tűzoltót, rendőrt, buszvezetőt 65 éves koráig dolgoztatni.

A foglalkoztatási államtitkár úgy vélte, hogy a hétfői demonstráció nem is szakszervezeti tüntetés. Czomba Sándor szerint a dohányipari lobbi tevékenysége volt, amit az utcán láthattunk. Ebből annyi igaz, hogy a dohányipari dolgozók tüntettek a szektort érintő, a trafikok ellátását államosító törvény ellen. A képviselőknek csokit is vittek, amelyeken családi fotók voltak, a hátoldalán pedig üzenet: „Én azt szeretném az angyalkától, hogy a szüleink ne veszítsék el a munkájukat”. Orbán Viktor miniszterelnök és helyettese, Semjén Zsolt a törvényt megszavazta, a csokit pedig – az Alfahíren közzétett fotósorozat tanúsága szerint – jóízűen felfalták.

 Fotó: Alfahír / Mecsekalja Daily

Kedden újabb megmozdulás lesz – a civil szervezetek által szervezett „Nincs hova hátrálnunk” elnevezésű eseményre 18 órakor, a József nádor téren várják az embereket, de több magyarországi és külföldi városban is tüntetnek ebben az időben a kormány politikája és a mértéktelen korrupció ellen. A budapesti tüntetők a gyülekezőhelytől a NAV-székházat útbaejtve a Parlamenthez vonulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik