Belföld

Úton állók Orbán ellen – országszerte tüntetnek

útlezárás autós tüntetés (útlezárás autós tüntetés)
útlezárás autós tüntetés (útlezárás autós tüntetés)

A reggeli csúcs viselhető volt, ám délután még lehetnek fennakadások.

Negyven helyszín

Országszerte negyvenegy helyszínen még tart a hétfőre meghirdetett félpályás, forgalomlassító útlezárás. A legnagyobb torlódás még mindig az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán van. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata kora délután közölte az MTI-vel, hogy az országban negyvenegy helyen tart még a demonstráció, két helyszínen, Nógrád és Tolna megyében már befejeződött a tüntetés.

Rendbontást nem tapasztaltak, a rendőrség a szükséges létszámmal biztosítja a rendezvényeket, segíti a közlekedés zavartalanságát – tájékoztattak. Hozzátették: a forgalom továbbra is a hétfőnként megszokott közlekedési helyzetnek megfelelő.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője kora délután azt közölte az MTI-vel, hogy nincsenek igazán nagy fennakadások az országban, nem okoz érzékelhető, nagy torlódást a demonstráció. Az M3-as autópálya Budapestre bevezető szakaszán néhány száz méteres a kocsisor, a forgalom lassan ugyan, de ott is halad – mondta. Hozzátette: az M0-s autóút felé lehet kerülni.
 
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fődiszpécsere az MTI megkeresésére közölte: a demonstrációk dél óta nem okoznak fennakadásokat a tömegközlekedésben. A BKK a Facebook-oldalán korábban közölte: forgalomlassító demonstráció miatt lezárták a budai alsó rakpartot észak felé, a Rákóczi híd és a Margit híd közötti szakaszon. Sávlezárás van az M3-as autópálya bevezető szakaszán a Szilas-pihenő és a Szerencs utca között, valamint az Andrássy úton a Hősök terétől a Bajza utcáig, továbbá a 11-es út bevezető szakaszán a Mátyás király út előtti szakaszon.

1300-1400 autó

Az egész ország szimpátiával fordult a Liga Szakszervezetek országos félpályás forgalomlassító tiltakozóakciója felé – jelentette ki Gaskó István, az érdekképviseleti szervezet elnöke kora délután az MTI-nek. Azt mondta: eddig a terveknek megfelelően alakult az akció, 1300-1400 autó és csaknem háromezer ember vett részt benne. Atrocitás, a tervezettnél nagyobb fennakadás nem volt – tette hozzá.

Heves megyében két egri helyszínen demonstrálnak félpályás útlezárással a Liga Szakszervezetek: a 25-ös út Kerecsend felőli bevezető szakaszán, valamint a városba Mezőkövesd, illetve Füzesabony felől bevezető Kistályai úton. A Liga Szakszervezeteket képviselő Krasznay Zsófia és Nádassy Géza az MTI-nek azt mondta, mindkét helyszínen a tervezettek szerint zajlik a demonstráció, rendkívüli esemény nem történt. Az arra közlekedők vegyesen fogadták a megmozdulást – tették hozzá.

Fejér megyében három helyszínen tart demonstrációt a Liga – tájékoztatta az MTI-t Nagy Imre regionális referens. A déli órákban Móron a 81-es út Mester utca és Klapka György utca közötti szakaszán nyolc, Székesfehérváron az Alba Pláza előtt tíz-tizenöt, Dunaújvárosban a Vasmű úton, a Kodály Zoltán és a József Attila utca között csaknem harminc gépkocsival voltak jelen. Nagyobb torlódás egyik helyszínen sem alakult ki – közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Kelemenné Mészáros Erika.

Zala megyében két helyszínen, Zalaegerszegen és Nagykanizsán is tart a Liga Szakszervezetek forgalomlassító demonstrációja, a felsorakozott autókon több szakszervezet zászlaját helyezték ki a résztvevők. Mindkét város egy-egy forgalmas útjánál 25-30 személyautó sorakozott fel, az MTI tudósítója azt tapasztalta a 7-es és a 74-es úton, hogy a reggeli munkakezdés idején kisebb torlódásokat okozott a demonstráció. Kurucz Erika, a Liga zalai elnöke azt mondta: napközben folyamatosan váltják egymást a demonstrálók, akiknek az akcióját az autósok egy része egyetértő dudálással, mások viszont a várakozás miatt bosszankodva vettek tudomásul.

A Liga a hétfő reggel 7 és délután 4 óra közöttre tervezett akcióval a kormánynak a munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései ellen tiltakozik.

“Nem szakszervezeti megmozdulás, hanem a dohányipari lobbi”

A szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár a dohányipari lobbi tevékenységével hozta összefüggésbe a hétfői demonstrációkat. Czomba Sándor a kormányszóvivői tájékoztatón úgy fogalmazott: amit ma az utcákon látni, elsősorban nem szakszervezeti megmozdulás, hanem a dohányipari lobbi tevékenysége. Amit a szakszervezetek követelnek azok jelentős része régóta az asztalon van.

Czomba a követelések közül kitért a korkedvezményes nyugdíjra és azt mondta: a kormány álláspontja 2010 óta egyértelmű, nyugdíjat csak a korhatár betöltése után kívánnak fizetni. Minden tételt, ami előtte van, átalakítottak és 2011. december 31. óta korkedvezményes nyugdíj nincs Magyarországon, az korhatár előtti juttatássá alakult át – jelezte.

Döcögős délelőtt

A délelőtt folyamán sorra érkeztek a fotók az ország több pontjáról, a hétfői forgalomlassító demonstráció kapcsán. A közút azt közölte, a reggeli órákban az M3-as és az M5-ös autópálya bevezető szakaszán volt érezhetően nehezebb a bejutás. Az M3-as pályán Budapest határában körülbelül 2-4 kilométeres torlódás alakult ki, de sokan még időben le tudtak térni az M0-s autóútra, így volt lehetőségük kerülni. 

Budapesten, az Andrássy úton pedig valamivel több mint két tucat autóval demonstráltak délelőtt. Tudósítónk szerint a budai alsó rakparton körülbelül 400 trafikos furgon állt, azok a gyalogosok pedig, akik a Margit hídnál voltak, átmentek a Kossuth térre. Ott körülbelül kétszáz demonstráló várakozott, arra készültek, hogy csokit adnak a képviselőknek. Közben a rakparton lévő autós társaik dudálásától volt hangos a környék.

Készültek képek “lecövekelt” járművekről már Kecskeméten és Nyíregyházán, Győrben, Salgótarjánban is. Zalában – egész pontosan a 86-os főút balogunyomi szakaszán – a zaol.hu szerint meghiúsult a reggel 7 órától tervezett félpályás, forgalomlassító tüntetés, a köd miatt ugyanis nem adtak arra engedélyt. Közleményt adott ki több megyei főkapitányság  – Baranyában, Győr-Moson-Sopronban, Jász-Nagykun-Szolnokban, Veszprémben, –   melyben arról tájékoztatnak, hol, merre érdemes kerülni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője korábban is azt közölte, hogy nem okoznak nagyobb fennakadást a demonstrációk. Pécsi Norbert Sándor, az MTI-nek elmondta, egyedül az M3-as Budapestre bevezető szakaszán alakult ki a szokásosnál nagyobb hétfő reggeli torlódás, de vidéki helyszínekről egyelőre nem érkezet jelzés nagyobb fennakadásról. Ugyanakkor mindenkitől azt kérte, hogy indulás előtt tájékozódjon az aktuális útviszonyokról, a www.utinform.hu oldalon, illetve a közútkezelő hivatalos Facebook (www.facebook.com/magyarkozut) és Twitter (www.twitter.com/magyarkozut) oldalain.

A tapasztalatuk az, hogy az autósok nagy része vagy szabadságot vett ki, vagy nem használta ma reggel a járművét, esetleg a tömegközlekedési eszközöket preferálták, így nagyobb torlódások az érintett helyszíneken nem alakultak ki, vagy legalábbis a szokásos hétfő reggeli csúcsidőszakhoz képest kevés helyen volt számottevő változás. Mindezek ellenére arra számítanak, hogy majd a délutáni csúcsban lehetnek fennakadások a közlekedésben.

Késő délelőttre egyébként országszerte 43 helyszínen kezdődtek meg a demonstrációk.

 

.

A terv: hatvankét helyszín, ezerhatszáz kocsi

A demonstrációt reggel 7 órától délután 17 óráig hirdették meg. Érintett: az M3-as és az M5-ös autópálya fővárosi bevezető szakaszai, a III. kerületi 11-es főút, a XI. kerületi Egér út, az Andrássy út, a budai alsó rakpart és a rakpartról a Margit hídon át a Kossuth Lajos térre vezető útvonal. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azt kérte, hogy aki teheti, ne üljön autóba.

Fotó: Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete

A helyszínek:

  • 7 és 16 óra között az M3-as autópályán a Szilas Pihenő és a Szentmihályi út között a városközpont irányú szélső közúti sáv lezárásával,
  • ugyanebben az időszakban a III. kerületben a 11-es főúton (azaz a Batthyány utcában) a Mátyás király utca és a Szent István út között az egyik városközpont irányú közúti sáv lezárásával,
  • továbbá szintén ugyanebben az időben az Andrássy úton a Hősök tere és a Bajza utca között a centrum irányú szélső forgalmi sáv lezárásával.

Mindemellett további autós demonstráló csoportok miatt reggel 7 és 8 óra között lezárják

  • az M3-as autópálya bevezető szakaszán a szélső sávot a Szerencs utcától a városközpont felé,
  • az M5-ös autópálya bevezető szakaszának Nagykőrösi úti részén a buszsávot a Hofherr Albert utca és az Árpád út között,
  • továbbá a XI. kerületi Egér úton a Kőberki út és a Balatoni út közötti szakasz Szerémi út irányú szélső sávját.

A BKK arra számított, hogy a legnagyobb torlódások a Krisztina körúton, az Attila úton és a Margit körúton várhatóak. 

A Szentendrei út hétfőn fél 8-kor. Fotó: Hír24

Összesen hatvan ponton, 1600 autóval készültek a tiltakozók a csomópontok elfoglalására, de arra számítottak a szervezők, hogy spontán csatlakozók is lesznek. Több nagyváros közelében is demonstrálnak a forgalmas bevezető utakon – Békéscsabán, Debrecenben, Dunaújvárosban, Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Kisvárdán, Miskolcon, Monoron, Móron, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Oroszlányban, Pakson, Pécsen, Püspökladányban, Salgótarjánban, Szegeden, Szekszárdon, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Tatán, Tatabányán, Üllőn, Veszprémben és Zalaegerszegen.

A lezárások helyszíneiről térképen lehet tájékozódni, Androidos telefonokra és táblagépekre pedig le lehet tölteni a Liga alkalmazását, amely arról is tájékoztat, hogy hol mekkora torlódás alakult ki és merre érdemes kerülni.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik