Belföld

Szülői szervezet: nincs megfelelő drogprevenció

Magyarországon nincs igazi megelőző gyermekvédelem, csak utólagos büntetés, ha a kiskorút drogfogyasztáson kapják – közölte a szervezet.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete bírálja a kormány által tervezett drogteszt bevezetését. Magyarországon nincs igazi megelőző gyermekvédelem, csak utólagos büntetés, ha a kiskorú gyermekeket drogfogyasztáson kapják – írják közleményükben.

A szervezet által felsorolt szülői aggodalmak közt van, hogy köteles lenne-e a szülő bejelenteni, ha a drogteszt kimutatná gyermeke érintettségét, milyen következményei lesznek, ha ezt nem teszik meg? A szúrópróbaszerű drogteszt bevezetése súlyos diszkrimináció lenne – írják.

Az egyesület kifogásolja, hogy a magyar iskolarendszerben nem folyik drogmegelőzéssel kapcsolatos oktatás, a Nemzeti Alaptanterv és a kerettantervek nem tartalmaznak ismeretanyagot a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás károsító hatásainak megértéséhez.

A Nemzeti Drogmegelőzési Stratégia nem kínál valódi, rövid távú megoldást a kiskorú gyermekek drogfogyasztásának megakadályozására, ezért a szülők és tanulók bevonásával újra kell gondolni a drogprevenciót. A növekvő drogfogyasztás fő oka a diákok iskolájukkal szembeni elégedetlensége, az iskolai kudarcok sorozata – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik