Belföld

Gömbös Gyula elvesztheti díszpolgári címét Szegeden

Gömbös Gyula (Gömbös Gyula)
Gömbös Gyula (Gömbös Gyula)

2011-ben leszavazták, most újra elővették, így pénteken Tóth Károly szocialista képviselő kezdeményezéséről dönt a városi közgyűlés – írja a Szegedma.hu.

2011 után nyújtotta be ismét Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének Gömbös Gyula egykori miniszterelnök (1932. október 1. – 1936. október 6.) díszpolgári címének visszavonásáról szóló javaslatát az MSZP-s Tóth Károly. 2011. május 27-én a testület a jobboldali képviselők szavazataival elutasította a kérdés napirendre vételét, amit az MSZP, a Szabad Város Egyesület és az LMP támogatott – derül ki a Szegedma.hu cikkéből.

Az akkor kirobbant vitában Tóth Károly azt mondta: Gömbös Gyula nyíltan és veszedelmesen antiszemita volt, közvetett felelőssége vitathatatlan a magyarországi zsidók meggyilkolásában és Magyarország második világháborús hadba lépésében. 1944. június 25. és 29. között kilencezer szegedi zsidót hurcoltak el, közülük kétezren soha nem térhettek haza.

Gömbös Gyulát 1935-ben választották szegedi díszpolgárává. A szegedi közgyűlés három kritériumhoz kötötte a korábban odaítélt díszpolgári címek visszavonását: a cím odaítélésének időpontjában Magyarország nem volt szuverén állam, az érintettek közreműködtek magyar hazafiak kivégzésében, és felléptek az ország önrendelkezése ellen. Haág Zalán (KDNP), a kulturális bizottság elnöke szerint Gömbös Gyula esetében nem áll fenn ez a három követelmény, és az 1936-ban elhunyt politikusnak nem róhatók fel a nyolc évvel halála után történtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik