Belföld

Figyelik a hatóságok a nálunk lévő guantanamói rabot

Társai többsége az Iszlám Államhoz csatlakozott annak a férinek, aki 2009-ben került hazánkba Guantanamóról. A ciszjordániai illetőségű volt fogoly állítólag beilleszkedett nálunk.

Magyarország is befogadott egy rabot azok közül, akiket a guantanamói fogolytáborból engedtek szabadon. A férfit a legnagyobb titokban hozták hazánkba. Juhász Gábor akkori titokminiszter annyit árult el, hogy hét évig raboskodott a ciszjordániai származású férfi, de hogy pontosan hová vitték Magyarországon belül, arról semmilyen információt nem adtak ki.

A Bors megkereste a Belügyminisztériumot, hogy megtudja, mi van az egykori fogollyal, nálunk van-e még, vagy esetleg csatlakozott az Iszlám Államhoz, mint ahogy becslések szerint közel 200-an tették a szabadon engedettek közül. A minisztérium válasza szerint “a korábban Magyarország által befogadott, hazánkban tartózkodó egy fő guantánamói fogoly integrációjához az érin­tett belügyi szervek hatékony segítséget nyújtanak. A megkeresésében hivatkozott, több más befogadó állam esetében tapasztalt kockázat hazánk vonat­kozásában nem merült fel.”

A lap szerint a férfit Magyarországon figyelik, szélsőséges szervezetekkel nincs kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik