Belföld

Elitcsapatot mészároltak le Szijjártóék

szijjarto(650x433).jpg (szijjártó)
szijjarto(650x433).jpg (szijjártó)

Martonyi János után Navracsics Tibor is komoly tisztogatást hajtott végre a hozzáértő diplomaták körében, de Szijjártó csapata a diplomáciát is ortodox módon képzeli el – tudta meg eltávolított diplomatáktól az Index. A külügymininisztérium szerint komolytalan volna hazugságokra reagálni.

Navracsics Tibor után Szijjártó Péter is kirúgásokkal kezdte külügyminiszteri regnálását. Az új külügyér októberig 34 nagykövetet váltott le, de a cserehullámnak még nincs vége, csak a jövő év első felében várhatóan további 24 nagykövetnek mondanak búcsút.

Gyanúsak az atlantisták

Az Indexnek egyik exkülügyes beszélgetőpartnerük sem vállalta a nevét, de mindannyian lesújtó képet festettek a jelenlegi állapotokról. Ez persze betudható lenne annak is, hogy sértődött emberekről van szó, csakhogy a történeteikben rengeteg a hasonlóság.

 
Fotó: MTI 

Sokan azok közül, akik Navracsics Tibor és Szijjártó Péter regnálása idején kerültek a külügybe, Martonyit árulónak, amerikai ügynöknek tartják pusztán csak azért, mert az atlantista irányvonalat képviseli.

A Miniszterelnökség kérésére a Külügyminisztérium dolgozóit arra is kötelezték, írásban jelentsék, hogy az elmúlt években mikor, hol, miért találkoztak amerikai diplomatákkal.

A külügyben két nagy kirúgási hullám volt. Az első körben, a Martonyi-éra után jöttek Navracsics Tibor emberei, hogy aztán ugyanazt a csapatot a Szijjártó Péter által behozott emberekkel váltsák fel. Amíg Navracsics volt a külügyminiszter, addig Szijjártó ugyanott államtitkár volt. A káoszt mi sem jellemezte jobban, mint az, hogy Szijjártó miniszterként olyan embereket is visszahozott, akit korábban Navracsics rúgott ki.

Navracsics és Szijjártó emberei egymást kaszabolták

Szijjártó fő szempontja a lojalitás. A felső vezetésben egy diplomata van most, a többi külsős – magyarázta egy kirúgott diplomata. Az Index forrása szerint a tavasszal, nyáron érkező új embereknek kezdetben ki volt adva parancsba, hogy ne keressék a régiek társaságát, ne köszönjenek nekik, ne vegyüljenek velük.

De szerinte nem is ez a szándékos elkülönítés volt a leginkább zavaró, hanem az, hogy senki nem tudta, mi a feladata és valójában ki is a főnöke, és amikor még Navracsics és Szijjártó is pozícióban volt, „egymást ölték″.

Szijjártó öltözködésével is gond van

A volt külügyesek mind egyetértettek abban, hogy a Navracsics-, majd a Szijjártó-éra alatt felbukkanó új arcok többsége egyáltalán nem ismeri a diplomácia világát, nem beszéli a terület speciális nyelvét. Volt, aki Szijjártót sem kímélte: szerinte diplomatához méltatlan, hogy még öltözködni, hajat vágatni sem tud, az pedig, ahogy például az amerikaiakkal próbál beszélni, egészen tragikus, teljes dilettantizmusról árulkodik – nem csoda, hogy Washingtonban rangon alul fogadták.

 
Fotó: MTI 

Egy nemrég elbocsátott volt nagykövet szerint csak neki közel kétezer kontaktja van külföldi diplomatákhoz, és ő csak egy a sok kirúgott külügyes közül. „Ha felszoroznánk, hogy hány embert rúgtak ki, és azoknak hány külföldi kapcsolata volt, megdöbbenénk a kapott számon. Elitcsapatot mészároltak le, felmondták a korábban a szakmára jellemző belső szolidaritást″ – mondta.

A Külügyminisztérium szerint komolytalan dolog volna, hogyha a Külgazdasági és Külügyminisztérium olyan emberek hazugságaira reagálna, akikből a sértődöttség beszél, „akiket a külpolitikánk megújítása érdekében elbocsájtottunk, és akik még a nevüket sem vállalják. Az ilyen embereket pontosan azért bocsájtottuk el, hogy a KKM működése gyorsabb, hatékonyabb és a nemzeti érdekek érvényesítésének megfelelő legyen. Ezek a szempontok nyilván furcsák az elbocsájtottak számára. A Külgazdasági es Külügyminisztérium kizárólag Magyarország nemzeti és külgazdasági érdekeinek végrehajtását tartja szem előtt – és ettől a szánalmas, névtelenségbe burkolózó hazugságok, és az azokra épülő írások sem tántoríthatnak el minket”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik