Belföld
szijjártó (szijjártó)

Elitcsapatot mészároltak le Szijjártóék

Martonyi János után Navracsics Tibor is komoly tisztogatást hajtott végre a hozzáértő diplomaták körében, de Szijjártó csapata a diplomáciát is ortodox módon képzeli el – tudta meg eltávolított diplomatáktól az Index. A külügymininisztérium szerint komolytalan volna hazugságokra reagálni.

Navracsics Tibor után Szijjártó Péter is kirúgásokkal kezdte külügyminiszteri regnálását. Az új külügyér októberig 34 nagykövetet váltott le, de a cserehullámnak még nincs vége, csak a jövő év első felében várhatóan további 24 nagykövetnek mondanak búcsút.

Gyanúsak az atlantisták

Az Indexnek egyik exkülügyes beszélgetőpartnerük sem vállalta a nevét, de mindannyian lesújtó képet festettek a jelenlegi állapotokról. Ez persze betudható lenne annak is, hogy sértődött emberekről van szó, csakhogy a történeteikben rengeteg a hasonlóság.

 
Fotó: MTI 

Sokan azok közül, akik Navracsics Tibor és Szijjártó Péter regnálása idején kerültek a külügybe, Martonyit árulónak, amerikai ügynöknek tartják pusztán csak azért, mert az atlantista irányvonalat képviseli.

A Miniszterelnökség kérésére a Külügyminisztérium dolgozóit arra is kötelezték, írásban jelentsék, hogy az elmúlt években mikor, hol, miért találkoztak amerikai diplomatákkal.

A külügyben két nagy kirúgási hullám volt. Az első körben, a Martonyi-éra után jöttek Navracsics Tibor emberei, hogy aztán ugyanazt a csapatot a Szijjártó Péter által behozott emberekkel váltsák fel. Amíg Navracsics volt a külügyminiszter, addig Szijjártó ugyanott államtitkár volt. A káoszt mi sem jellemezte jobban, mint az, hogy Szijjártó miniszterként olyan embereket is visszahozott, akit korábban Navracsics rúgott ki.

Navracsics és Szijjártó emberei egymást kaszabolták

Szijjártó fő szempontja a lojalitás. A felső vezetésben egy diplomata van most, a többi külsős – magyarázta egy kirúgott diplomata. Az Index forrása szerint a tavasszal, nyáron érkező új embereknek kezdetben ki volt adva parancsba, hogy ne keressék a régiek társaságát, ne köszönjenek nekik, ne vegyüljenek velük.

De szerinte nem is ez a szándékos elkülönítés volt a leginkább zavaró, hanem az, hogy senki nem tudta, mi a feladata és valójában ki is a főnöke, és amikor még Navracsics és Szijjártó is pozícióban volt, „egymást ölték″.

Szijjártó öltözködésével is gond van

A volt külügyesek mind egyetértettek abban, hogy a Navracsics-, majd a Szijjártó-éra alatt felbukkanó új arcok többsége egyáltalán nem ismeri a diplomácia világát, nem beszéli a terület speciális nyelvét. Volt, aki Szijjártót sem kímélte: szerinte diplomatához méltatlan, hogy még öltözködni, hajat vágatni sem tud, az pedig, ahogy például az amerikaiakkal próbál beszélni, egészen tragikus, teljes dilettantizmusról árulkodik – nem csoda, hogy Washingtonban rangon alul fogadták.

 
Fotó: MTI 

Egy nemrég elbocsátott volt nagykövet szerint csak neki közel kétezer kontaktja van külföldi diplomatákhoz, és ő csak egy a sok kirúgott külügyes közül. „Ha felszoroznánk, hogy hány embert rúgtak ki, és azoknak hány külföldi kapcsolata volt, megdöbbenénk a kapott számon. Elitcsapatot mészároltak le, felmondták a korábban a szakmára jellemző belső szolidaritást″ – mondta.

A Külügyminisztérium szerint komolytalan dolog volna, hogyha a Külgazdasági és Külügyminisztérium olyan emberek hazugságaira reagálna, akikből a sértődöttség beszél, „akiket a külpolitikánk megújítása érdekében elbocsájtottunk, és akik még a nevüket sem vállalják. Az ilyen embereket pontosan azért bocsájtottuk el, hogy a KKM működése gyorsabb, hatékonyabb és a nemzeti érdekek érvényesítésének megfelelő legyen. Ezek a szempontok nyilván furcsák az elbocsájtottak számára. A Külgazdasági es Külügyminisztérium kizárólag Magyarország nemzeti és külgazdasági érdekeinek végrehajtását tartja szem előtt – és ettől a szánalmas, névtelenségbe burkolózó hazugságok, és az azokra épülő írások sem tántoríthatnak el minket”.

Ajánlott videó mutasd mind

The highly contaminated Claw, machine part in Chernobyl Exclusion Zone, 2019 closeup

Csernobil karma még ma is halálos

Nem véletlen, hogy csak néhány ember tudja, merre van, a zónán belül. Kérdés, hogy a turistahadak érkezésével, meddig maradhat titokban a helye.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.