Belföld

Ángyán: maffiacsaládok delegálják a kormánytagokat

A volt vidékfejlesztési államtitkár szerint ma már nem szocialistákat kell nokiás dobozokkal megkenni.

Nemrég óvatosan kritikus értékelést adott ki a kormány munkájáról a konzervatív egyetemi oktatókat tömörítő Professzorok Batthyány Köre, melyben kitértek a földtörvényre is, támogatva a kormánynak azt a szándékát, hogy a magyar termőföld magyar kézben maradjon. Ugyanakkor semmiképp sem lenne szabad „nagy tőkeérdekeltségeket” támogatni a helyi termelők helyett – állt az elemzésben. „Ángyán József tagtárs különvéleményét meghallgatnám” – írta a jelentés napvilágra kerülése után a 444 újságírója, mire a volt vidékfejlesztési államtitkár maga jelentkezett a portálnál.

Ángyán szerint „itt-ott valóban szervilis”, de néhány „fontos kritikai elemet is tartalmazó kompromisszumos szöveg született”. A Fideszből kiábrándult agrármérnök-politikus különvéleményében „több évtizede zajló gátlástalan rablófolyamatról” írt, írása a Magyar Népfőiskolai Társaság lapjában is megjelent. Szerinte egységes gazdasági maffiahálózat van a háttérben és átalakult a korrupció is – ma már nem szocialistákat kell nokiás dobozokkal megvesztegetni, hanem a maffiacsalád-szerűen működő gazdasági érdekcsoport a saját embereit helyezi döntéshozó pozícióba.

Ángyán szerint a politika legfelsőbb szintjein közszájon forog, hogy egy 70-80 tagú kormány létrejöttekor a kormányalakító miniszterelnök csak 8-10 tagot nevezhet meg, a többit közvetlenül a maffiacsaládokat irányító oligarchák delegálják. A földtörvények parlamenti átalakulása a volt államtitkárnak a Fidesz-frakcióból való távozásához vezetett, az írásban végigveszi, hogyan jutottak az állami földek és támogatások adott érdekkörökhöz.

Az egyik volt államtitkár barátom, aki már előttem néhány héttel kilépett a kormányból, távozását bejelentve beszélt a miniszterelnökkel, és fölvetette, hogy nagy baj lesz abból, ha – amint látszik – kettészakad a társadalom. Az egyik oldalon – különösen a külső és belső perifériákon, vidéken – milliók nyomorognak, a másikon viszont elképesztő luxusban él egy egészen szűk kör. A megszólított erre azt volt szíves válaszolni, hogy „majd a Pintér elintézi”

– idézte fel az agrárpolitikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik