Belföld

Hallatlan izgalmak – melyik lesz az év hala?

A versenyben nagy előnnyel vezet a kecsege, de a ragadozóhalak kedvelői még remélik, hogy a galóca megszoríthatja.

A Magyar Haltani Társaság közleménye szerint az ünnepi asztalra kerülő halak mellett az Év Hala közönségszavazásra is nagy figyelem terelődik, ami ilyenkor zajlik a társaság honlapján. A versenyt jelenleg a kecsege vezeti toronymagasan, de a galóca még megszoríthatja. A harmadik helyen álló vágódurbincsnak már nincs sok esélye a végső győzelemre.

Az ősi vonásokat mutató, porcos belső vázú kecsege ma még többfelé megtalálható folyóinkban, az állomány csökkenése miatt azonban idén kikerült a fogható fajok köréből, a kifogott halakat vissza kell engedni. Ez az előírás jellemző a vágódurbincsra is, ami korábban folyóinkban és tavainkban is gyakori volt, de az utóbbi évtizedekben vészesen megfogyatkozott.

A galóca a világ legnagyobb termetű pisztrángféléje, a Duna vízrendszerének őshonos faja. Különleges természeti érték, 1996 óta fokozottan védett. 1951-ben 34 kilogrammos példányt is fotak a Felső-Tiszába torkolló Visóból, ekkorában ma már nem reménykedhetünk, de 6 kilogramm feletti példányok még ma is előkerülnek.

A Magyar Haltani Társaság honlapján szilveszter napjáig lehet választani a jelöltek közül, eredményt újévkor hirdetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik