Belföld

Boross Péter a két világháború közti időszakba vágyik

Szerinte aki azt a kort „hitlerájnak” állítja be, vagy ártatlan lélek, vagy tudatosan hazudik.

A volt miniszterelnök a közrádióban beszélt arról, hogy a két világháború közti korszakról „divat lett” negatívumokat emlegetve beszélni. Azt mondta, ő nem tapasztalta, hogy a rendszerbe potenciálisan be lett volna építve az antiszemitizmus. „A weimari köztársaságba volt beépítve a fasizmus, mert ott lett és nem nálunk” – mondta, hozzátéve, hogy szrinte akkoriban az egész szellemiség nélkülözte azt, amit antiszemitizmusnak nevezünk.

Boross, aki a második világháború kitörésekor 11 éves volt, azt mondta, Budapesten sok minden történt, itt volt nyilas, cionista és konzervatív, de a főváros nem azonos az országgal. Megismételte, hogy úgy élte meg az 1945 előtti éveket, hogy az antiszemitizmusnak „különösen erőteljes megnyilatkozásaival” nem találkozott Magyarországon.

Szerinte egy szó nem igaz a magyarországi fasizmusból, az a történelemértelmezés Rákosival kezdődött. Aki ezt a korszakot egyfajta „hitlerájnak” igyekszik beállítani, vagy ártatlan lélek, vagy tudatosan hazudik – mondta a volt kormányfő, aki azt szorgalmazta: állítsuk talpra a korszakot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik