Belföld

Pintér szerint félreértették a rendőrök oktatóvideóit

A parlamentben is kritizálták a filmeket, melyek ledér, kihívóan viselkedő lányoknak állítják be a nemi erőszak áldozatait.

Pintér Sándor belügyminiszter szerint félreértették a rendőrség videóit, mert üzenetük nem az, hogy „tehetsz róla”, hanem az, hogy „valamennyien tehetünk” a nemi erőszakhoz vezető helyzetek megelőzéséért – írja a HVG.hu.

Pintér Szél Bernadett LMP-s képviselő írásbeli kérdésére válaszolt ezzel. Szél azt firtatta, hogy mi a kormány álláspontja a nagy vihart kavart ügyben, melyben felemelték szavukat női jogokat védő, nők elleni erőszak ellen küzdő szervezetek és Székely László alapjogi ombudsman is. Pintér írásban közölt válasza szerint téves az a következtetés, hogy a rendőrség felelőssé akarná tenni azokat, akik bűncselekmény áldozatává váltak.

A válaszban az is szerepel, hogy a kormány, a minisztérium és a rendőrség elítéli az erőszak valamennyi formáját és a bántalmazások megszüntetése érdekében minden lehetséges jogi eszközt felhasználnak.

Szél Bernadett szombaton az ombudsman állásfoglalását idézve azt írta, hogy az áldozatok hibáztatásának elkerülése azért fontos, mert az növeli az áldozatok egyébként is meglévő szégyenérzetét és hozzájárul ahhoz, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények rejtve maradjanak. Szerinte Pintér válaszából az derül ki, hogy a Belügyminisztérium nagy ívben tesz mindenre és masszívan bevédi a videókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik