Belföld

Iskolai agresszió: a felső tagozatosoknak a legrosszabb

Az oktatási jogok biztosa szerint érdemben nem változott a helyzet az iskolai agresszió tekintetében a tavalyi évhez képest.

Aáry-Tamás Lajos erről az InfoRádiónak beszélt. A biztos meglátása szerint a baj az, hogy nem sikerült megoldani, hogy legyenek olyan vizsgálatok az oktatásban, amelyek mondjuk a 6., 7. osztályos korosztálynál mérik, hogy mi is történik a gyerekeknél.

A szakemberhez a korábbi évekhez hasonlóan évi 170-175 bejelentés érkezik, általában a pedagógusoktól, akik olyan esetekről számolnak be, amikor tanulók egymást bántották. De továbbra is kapunk olyan típusú panaszokat, amikor tanár bántott diákot. Találkoztunk azzal a helyzettel is, hogy a szülő bántotta a tanárt, vagy a diák bántotta a tanárt” – fűzte hozzá Aáry-Tamás Lajos.

Agresszióval kapcsolatos panasszal a felső tagozat esetében találkozni a legtöbbször. A középiskolás korosztálynál a gimnáziumokban jóval kevesebb az ilyen eset, a szakiskolákban, illetve a szakközépiskolákban viszont jóval több – mondta el a biztos, aki arról is beszélt, hogy bár a gyermekek létszáma egyre csökken, a fogyatékossággal élő gyerekek száma ennek ellenére egyre emelkedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik