Belföld

Fidesz: az embereket nem érdekli a boltok vasárnapi bezárása

Gulyás Gergely szerinta zárva tartásról szóló esetleges népszavazásra nem mennének el annyian, hogy érvényes legyen. A politikus a Magyar Hírlapnak adott interjújában beszélt még drogtesztről, a politikusok vagyonosodásáról és a veszprémi választásról is. 

Nem vet fel jogos alkotmányossági aggályokat a vasárnapi zárva tartásról szóló törvénytervezet – jelentette ki Gulyás Gergely, a parlament törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke a Magyar Hírlapnak adott interjúban. “Akik a frakcióban lefolyt vitában – az én véleményemmel szemben – a vasárnapi kötelező pihenőnap bevezetése mellett érveltek, azt mondták, nem biztos, hogy ez a döntés népszerű lesz, de van olyan társadalmi haszna, amely miatt mégis megéri elfogadni” – mondta. A legfontosabb érv az volt, hogy a kereskedelemben vasárnap ne lehessen senkit munkára kötelezni, ehhez pedig hasonlóan hatékony, a gyakorlatban is érvényesíthető más eszközt az előterjesztők nem láttak – közölte.

A politikai következményeket pedig a döntés után kénytelenek vagyunk vállalni – jelentette ki Gulyás Gergely. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz mit szólna egy, a zárva tartásról szóló népszavazáshoz, Gulyás Gergely azt mondta, nem hinné, hogy ebben a témában olyan referendumot lehetne tartatni, ahol a részvétel elérné az érvényességhez szükséges ötven százalékot.

A drogteszttel kapcsolatban Gulyás kijelentette: az alaptörvényre és nemzetközi jogi kötelezettségeinkre tekintettel kell a törvényeket elfogadni, ami nyilván behatárolja, hogy ebből az ötletből mi és hogyan valósítható meg. A lap szombati számában megjelent interjúban a politikus azt mondta, az a feladata, hogy egyeztessen az Igazságügyi Minisztériummal és január végéig fogalmazzanak meg jogilag megalapozott véleményt arról, a javaslat megvalósítható-e.

Hozzátette: ennek a feladatnak eleget fog tenni, és szerinte Trócsányi László miniszterrel teljes egyetértésben tudják jelezni a frakciónak, hogy mi az, ami jogilag lehetséges, és mi az, ami nem. “Ezzel együtt meglepve nézem azt az elképesztő gyűlölködést, ami a javaslat kapcsán kialakult” – tette hozzá. Mint mondta, rögzíteni kell, a fiatalságnál az egyik legkomolyabb probléma a drogkérdés, és ennek felismerése szerinte nem igényel politikai szimpátiát. Jelezte, utána lehet vitatkozni azon, hogy a megoldási javaslat jó, rossz, esetleg pocsék, kivitelezhető vagy kivitelezhetetlen.

A veszprémi időközi önkormányzati választásról a politikus kifejtette, az eredmény fontossága sokkal inkább szimbolikus, mint gyakorlati. Kiemelte, az ország nagyon jól kormányozható a mandátumok több mint felével, de ez valóban egy olyan körzet, ahol nemcsak Navracsics Tibor nyert húszszázaléknyi különbséggel, hanem megközelítőleg a Fidesz-lista is. Ezért azt a körzetet meg kell nyerni, és nagyon meg lennék lepve, ha ez nem sikerülne – mondta.

Gulyás Gergely az interjúban beszélt arról is, hogy aki közhatalmat gyakorol és a közéletben vesz részt, annak a saját vagyonával teljes körűen el kell tudnia számolni, ami alapvető jogi követelmény. Hozzátette: van viszont egy, a polgári jó ízlés fontosságát mutató, erkölcsi természetű tanulság; Magyarország összességében ma is egy szegény ország, ezért ha valaki közhatalmat gyakorol – hiába szerezte minden vagyonát jogszerűen –, akkor is tudnia kell, hol a határ a jólét és a luxus között.

“Szerintem nem gondolják a választók, hogy egy miniszter teljesen átlagos életet él, és nem is várják ezt el, de van olyan mértékű luxus, amitől egy politikus a mai Magyarországon jobb, ha távol tartja magát” – fogalmazott.

A kitiltási ügyről szólva Gulyás Gergely azt mondta, az itt megfogalmazott vádakat egyértelműen csak jogi eszközökkel lehet tisztázni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik