Belföld

Brüsszel szerint nem mond igazat Orbán az M0-sról

Az Európai Bizottság semmilyen kötelezettséget nem szabott meg az M0-s körgyűrű fizetőssé tételével kapcsolatban, sőt, kevesebb támogatás jöhet, ha bevezetik.

Az M0-s körgyűrű a magyar autópálya-rendszer része, egyes részei uniós kötelezettség miatt válnak fizetőssé – ezt mondta a Napi Gazdaságban pénteken Orbán Viktor. A Portfolio.hu nehezen tudta értelmezni a miniszterelnök kijelentését, ezért az Európai Bizottság magyarországi képviseletéhez fordultak.

A képviselet azt a választ küldte, hogy nincs uniós kötelezettség az M0 fizetőssé tételére, arra viszont kötelezettsége van Budapestnek, hogy a 4-es metró jobb megtérülési mutatói miatt a főváros területén vezessék be a dugódíjat, ami a tömegközlekedés fokozottabb igénybevételét eredményezné.

A bizottság válasza viszont arra is kitér, hogy ha az M0 díjfizetőssé tételéből bevétele származik az államnak, akkor ezt figyelembe kell venni az EU által folyósítandó támogatás összegénél. Ez azt jelenti, hogy Brüsszel kevesebb pénzt ad az M0 továbbépítésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik