Belföld

Az MSZP a közvetlen államfőválasztás ötletével kacérkodik

Több vezető MSZP-s politikus is kiállt a közvetlen államfőválasztás ötlete mellett a ma megrendezett pártértekezleten. Tóbiás József elnök-frakcióvezető zárszavában azt mondta, az MSZP "kapu kíván lenni és nem erőd".

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke kijelentette: az MSZP szervezzen mozgalmat, és követelje, hogy 2017-ben – Áder János köztársasági elnök mandátumának lejártakor – a nép válassza az államfőt. Értékelése szerint Magyarországon az elnöki rendszer kiépítése folyik.

Tóbiás József kijelentette: a beszéd bátorságát a cselekvés bátorságára kell váltani. “Akik ma az utcán demonstrálnak, az elmúlt húsz évben valamelyik pártban találták a helyüket. Ma meg köszönik szépen, nem kérnek ebből. Miért? Mert még nem váltunk rá alkalmassá. Azon kell dolgoznunk, hogy ezek az utak összeérjenek” – noszogatta közönségét a pártelnök.

A frakcióvezető bevallotta: ő is szerette volna, hogy az MSZP önálló jelölttel induljon a veszprémi időközi választáson, azonban a politikában fontos a gesztus: “Mutassa meg magát a civil társadalom. Hiszen mi velük együtt akarjuk megváltoztatni Magyarországot. Elmúltak azok az idők, amikor nagy párt voltunk. De lehetünk. Megvan rá minden esély.”

Nyakó István, az MSZP ózdi választókerületének elnöke is fontos dolognak nevezte a közvetlen elnökválasztást, ezért szerinte népszavazást kellene kezdeményezniük ez ügyben. Hasonlóan fogalmazott Lendvai Ildikó volt pártelnök is, aki ugyancsak mozgalom indítását szorgalmazta. Arról is beszélt, hogy az MSZP a rendszer totális ellenzéke, hiszen nem a rendszer része, mert “kilökték abból”. Mint mondta, ki kell alakítaniuk a szabad Magyarország intézményrendszerét, és alternatív alkotmánybíróságra, alternatív ombudsmanra lenne szükség. Lendvai Ildikó szerint morális válság ingatta meg a jelenlegi hatalmat. Az MSZP-nek ki kell dolgozni egy garanciarendszert, amelyben egy állam morálisan, normálisan tud működni.

A Villányi úti konferenciaközpontban tartott pártértekezleten Tóbiás József zárszavában azt mondta: az MSZP kapu kíván lenni és nem erőd. Kifejtette: “az erőd bezárkózik. A kapu nyitva van. Én egy jövőbe mutató, erős, vitákkal teli, építkező MSZP-t látok. Mi akarjuk a változást. Ne rettenjünk meg a hétköznapok változásaitól sem.”

Olvasói sztorik