Belföld

Gooodfriend válaszolt Polt Péternek

Az ideiglenes ügyvivő válaszolt a Legfőbb Ügyészségnek, amely ezúttal egy olyan konkrét büntetőügyben kérte az Egyesült Államok segítségét, amely kapcsolatban áll az október 27-ei megkereséssel.

Levelet kapott André Goodfriendtől a Legfőbb Ügyészség. Ahogyan korábban megírtuk: az Amerikai Egyesült Államok által elrendelt beutazási tilalommal kapcsolatban Dr. Polt Péter legfőbb ügyész október 27-én megkereste Eric H. Holdert, az Egyesült Államok igazságügyi miniszterét, egyben legfőbb ügyészét. A jogsegélyi megkeresésben a magyar legfőbb ügyész az érintett üggyel kapcsolatos minden olyan adat átadását kérte, amelyet a vonatkozó jogszabályok lehetővé tesznek.

Dr. Polt Péter a megkeresés tartalmáról tájékoztatta M. André Goodfriend ideiglenes ügyvivőt azzal, hogy amennyiben az amerikai igazságügyi minisztertől kért információkat meg tudja adni, az ő tájékoztatását is örömmel vennék.

Az ideiglenes ügyvivő december 12-én érkezett levelében fejtette ki Dr. Polt Péter legfőbb ügyésznek az álláspontját az ügyről.

„Az ideiglenes ügyvivő ezen válaszlevelében érdemi információt nem jelölt meg, hanem megerősítette a sajtóból már jól ismert amerikai álláspontot, mely szerint vízum ügyről van szó, melynek részletei – akár ismertek a kitiltottak nevei, akár nem – bizalmasak” – tájékoztat a Legfőbb Ügyészség Sajtóosztálya közleményében.

A közlemény szerinta diplomata levelében hangsúlyozta: közigazgatási jellegű és nem büntetőjogi természetű az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának lépése, illetve, hogy bűnügyi adatok a kölcsönös bűnügyi jogsegély egyezmény alapján konkrét büntető ügyben adhatók.

Tájékoztatásuk szerint az Ügyészség ezúttal egy konkrét büntetőügyben bűnügyi jogsegélykérelemmel fordult az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumához, még azt megelőzően, hogy M. André Goodfriend válaszlevelét megkapták volna.

A bűnügyi jogsegélykérelem – ahogy ezt a szövege is tartalmazza – összefüggésben van a Dr. Polt Péter legfőbb ügyész említett 2014. október 27-én történt jogsegélyi megkeresésével – írják.

A bűnügyi jogsegélykérelem tartalmáról és a kapcsolódó információkról a Legfőbb Ügyészség – a nyomozás érdekében – később ad tájékoztatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik